Till innehåll på sidan

Skolverkets bidrag till ideella läxhjälpsföreningar

Skriftlig fråga 2020/21:3112 av Kristina Axén Olin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-03
Överlämnad
2021-06-03
Anmäld
2021-06-04
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I början av året ställde jag en fråga till utbildningsminister Anna Ekström om hur regeringen följer upp att Skolverkets bidrag till ideella läxhjälpsföreningar används på rätt sätt. Bakgrunden var att år 2020 betalade Skolverket ut 25 miljoner kronor till ideella föreningar som bedriver läxhjälp. Under åren har fler föreningar ansökt om bidraget, och detta ställer ökade krav på såväl beviljandeprocesserna som återrapportering av hur bidraget används.

Utbildningsminister Ekström svarade mig att regeringen följer upp Skolverkets arbete, bland annat genom kontinuerlig dialog och årsredovisningen. Vidare hänvisades till att Skolverket har ett team på myndigheten som har i uppgift att kontrollera och följa upp hur statsbidragen används.

Utifrån en granskning som Stiftelsen Doku gjort av Skolverkets statsbidrag avsedda för läxhjälp har det nu framkommit att en förening i Malmö som driver koranskola för unga barn har mottagit hundratusentals kronor från Skolverket för att bedriva läxhjälpsverksamhet. Men i stället för att använda bidraget till läxhjälp håller föreningen föreläsningar av salafistiska predikanter som föreläst om hat mot shiamuslimer, kvinnans underordning och hur homosexualitet är västvärldens ondska.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur avser ministern och regeringen att följa upp att läxhjälpsbidraget används till det avsedda ändamålet, kontrolleras föreningarna som mottager bidrag gentemot andra register, och hur ser beviljandeprocesserna ut?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3112 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02929 U2021/02954 U2021/02980 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3112 av Kristina Axén Olin (M)
Skolverkets bidrag till ideella läxhjälpsföreningar, fråga 2020/21:3135 av Christian Carlsson (KD) Skolverkets utbetalningar av läxhjälpsbidrag och fråga 2020/21:3149 av Markus Wiechel (SD) Utbetalningar av läxhjälpsbidrag

Kristina Axén Olin har frågat mig hur jag och regeringen avser att följa upp att läxhjälpsbidraget används till det avsedda ändamålet, om föreningarna som mottager bidrag kontrolleras gentemot andra register och hur beviljandeprocesserna ser ut. Christian Carlsson har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att säkerställa att det finns rutiner vid Skolverket för att motverka felaktiga utbetalningar av läxhjälpsbidrag. Markus Wiechel har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa att det finns rutiner vid Skolverket för att bidragsutbetalningar till läxhjälpsstöd går till legitima organisationer, och om jag ser något behov av skärpt granskning.

Av förordningen (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid framgår att bidraget ska gå till kostnader för frivilligt anordnande av hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid till elever. Statsbidraget får lämnas till den som är huvudman för grundskola, grundsärskola, sameskola eller specialskola samt till en ideell förening som arbetar med att ge hjälp med läxor eller annat skolarbete. Av förordningen för statsbidraget framgår tydligt att ideella föreningar som beviljas statsbidrag för läxhjälp i sin verksamhet ska respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet, förbud mot diskriminering och respekt för alla människors lika värde och rättigheter.

Enligt förordningen ska Statens skolverk besluta och fördela statsbidraget till sökande som uppfyller förutsättningarna för att få bidraget. Den som har tagit emot statsbidraget är skyldig att redovisa till Skolverket hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Skolverket begär. När det gäller ideella föreningar ska dessutom en revisor granska den ekonomiska redovisningen och redogöra för sina iakttagelser i ett intyg som bifogas redovisningen. Redovisningen för bidragsåret 2020 lämnades in till Skolverket under perioden 1 april–3 maj 2021 från de ideella föreningarna. Skolverket kan kräva återbetalning av bidraget bl.a. om oriktiga uppgifter lämnats så att bidraget lämnats felaktigt eller med för högt belopp eller bidraget inte har använts för det ändamål som det beviljades för.

Enligt förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk ska myndigheten följa upp och utvärdera de statliga stöd och bidrag som myndigheten administrerar. Statsbidraget för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid är ett av de bidrag som myndigheten ska följa upp och utvärdera.

Regeringen följer myndighetens arbete och är beredd att vidta åtgärder om så behövs. De medel som är avsatta för bidraget ska gå till att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande och bidra till en ökad likvärdighet. Inte ett öre ska gå till radikalisering och extremism.

Stockholm den 16 juni 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.