Skrotbilar

Skriftlig fråga 2013/14:412 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-12
Anmäld
2014-02-17
Besvarad
2014-02-19
Svar anmält
2014-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga

2013/14:412 Skrotbilar

av Hans Olsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent har påtalat att antalet avställda men inte skrotade bilar har ökat med 30 procent på tio år. Totalt är de nu långt fler än en miljon skrotbilar, och varannan svensk kommun har problem med övergivna bilvrak i naturen. Dessa är ett hot mot miljön, och kommunerna får stora kostnader för att forsla bort dem. I över 80 procent av fallen med dumpade skrotbilar får skattebetalarna stå för hela eller delar av kostnaden för de övergivna skrotbilarna. Var femte bilägare som har kvar en avställd bil tillverkad före 1987 vill skrota bilen men saknar tillräcklig motivation.

Problemet med övergivna skrotbilar har hanterats av ett flertal offentliga utredningar. Så sent som 2011 utredde Naturvårdsverket saken på regeringens uppdrag. Men trots att högen av skrotbilar växer allt snabbare är regeringen och statsrådet passiva och oengagerade.

Dagens regler kring producentansvaret har ingen effekt när det gäller övergivna skrotbilar. Bilproducenterna har inga incitament att se till att så många uttjänta bilar som möjligt tas om hand – kravet på dem är enbart att det ska finnas möjlighet att skrota bilar utan kostnad samt att 85 procent av en inlämnad bil återanvänds eller återvinns. Bilägaren får dock betala transporten till anläggningen. Om bilägaren inte tar sitt ansvar och skrotbilen lämnas i naturen hamnar i stället problemet hos kommunen – inte bilproducenten eller bilägaren. Håll Sverige Rent uppmanar regeringen att påskynda hanteringen av frågan. Efter två och ett halvt år av beredning borde regeringen ha funderat klart, tycker de. Jag håller med!

Jag har följande fråga:

Vad avser ministern att göra mot skrotbilsberget?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:412 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 19 februari

Svar på frågorna

2013/14:407 Pant på bilar

2013/14:412 Skrotbilar

Miljöminister Lena Ek

Helena Leander har frågat mig om jag är beredd att införa en pant på bilar eller vilka åtgärder jag annars avser vidta för att minska dumpning och illegal skrotning av bilar.

Hans Olsson har frågat mig vad jag avser göra mot skrotbilsberget.

Att bilar dumpas i miljön och skrotas illegalt måste vi komma till rätta med. I Naturvårdsverkets redovisning från 2011, som ni refererar till, finns det förslag på hur det kan gå till. I rapporten konstaterar Naturvårdsverket att någon form av ersättning till den som lämnar sin uttjänta bil är positivt både ur miljösynpunkt och för att förebygga problemet med övergivna bilar. En sådan ersättning skulle, enligt Naturvårdsverket, lämpligast hanteras av producenterna.

Erfarenheten från den tidigare skrotningspremien var att den lagstiftade premien inte i sig främjade att konsumenten lämnade in sin skrotbil eftersom denne inte fick en premie i handen när den skrotade sin bil. Anledningen var att bilskrotarna passade på att anpassa mottagningsavgiften så att den motsvarade premien (Om premien höjdes så höjdes mottagningsavgiften). Det konstaterades också att premien inte var tillräckligt hög för att stimulera att alla bilar lämnades till bilskrotarna eftersom det kunde vara helt andra skäl till varför bilarna övergavs, t.ex. om de inte var fungerande kostade det för mycket att transportera dem till bilskrotarna, eller också kunde de vara stulna.

Producentansvaret är en hörnsten i avfallslagstiftningen. Det är viktigt att det är utformat så att producenterna också får ta kostnaderna fullt ut. Tyvärr fungerar det inte tillfredsställande när det gäller producentansvaret för bilar och Naturvårdsverket har därför föreslagit ett antal åtgärder.

I samband med remitteringen av Naturvårdsverkets redovisning har vi dock kunnat konstatera att förslagen av olika anledningar inte är genomförbara. I Regeringskansliet överväger vi därför att lägga ytterligare uppdrag till Naturvårdsverket att utreda hur exempelvis ansvaret avseende insamlingen av övergivna bilar kan förtydligas samt hur ett system för ersättning för omhändertagande av övergivna uttjänta bilar skulle kunna utformas och finansieras så att det fyller sitt syfte, dvs. att minska dumpning och illegal skrotning av bilar, och att producenterna får bära kostnaden för samtliga bilar som skrotas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.