Skrotning av fiskebåtar

Skriftlig fråga 2015/16:1296 av Jan-Olof Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-27
Överlämnad
2016-05-29
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I min hemkommun Sotenäs är fisket en viktig näring. Men det är en näring som är under stor omvandling. Fiskeflottan krymper genom att fiskefartyg upphör att användas i yrkesmässigt fiske.

Som ett resultat av det ligger nu ett antal tidigare fiskebåtar vid kaj i Sotenäs kommun och i flera andra kustkommuner. Flera av dessa båtar är i mycket dåligt skick och riskerar att sjunka. En av båtarna länspumpas i dag dygnet runt, och en annan bärgades från botten och destruerades av Kronofogdemyndigheten hösten 2015.

För övriga båtar pågår diskussioner både med ägare och med kronofogden, men det är svårt att få till en förändring. Kommunen känner sig maktlös i sammanhanget. Ägarna hämtar inte båtarna trots upprepade påstötningar, och båtarna är nu i så dåligt skick att risken är stor att ytterligare någon av båtarna sjunker till botten. Om så är fallet resulterar det i en mycket svår och kostsam bärgning och en stor risk att miljöfarligt avfall läcker ut i hamnbassängen.

Kommunen känner sig maktlös eftersom det inte är möjligt att med laglig rätt flytta båtarna utan ägarnas medgivande. Om kommunen ingriper rubriceras det som egenmäktigt förfarande. Vidare kan kommunen kan bli skyldig att reparera de skador som båten eventuellt åsamkas vid flytt. Det som återstår för kommunen är att begära handräckning från kronofogden.

Sotenäs kommun är mycket bekymrad över utvecklingen, som i slutändan kostar skattebetalarna stora summor pengar.

Min fråga till miljöministern är:

 

Hur ser ministern på möjligheten att korrigera lagstiftning och regelverk för att underlätta för kommunerna att få bort dessa skrotbåtar?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1296 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Till riksdagen

Dnr M2016/01475/Ke

M2016/01476/Ke

M2016/01477/Ke

M2016/01491/Ke

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Svar på frågorna 2015/16:1296 av Jan-Olof Larsson (S) Skrotning av fiskebåtar, 2015/16:1297 av Jan-Olof Larsson (S) Skrotade fritidsbåtar, 2015/16:1298 av Lars-Arne Staxäng (M) Avställda båtar som utgör en miljörisk och 2015/16:1303 av Lars Tysklind (L) Flyttning av skeppsvrak och ägarlösa båtar

Jan-Olof Larsson har frågat mig hur jag ser på möjligheten att korrigera lagstiftning och regelverk för att underlätta för kommunerna att få bort skrotbåtar. Lars-Arne Staxäng frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta för kommuner runt våra kuster att få bort avställda båtar som utgör en miljörisk. Vidare har Lars Tysklind frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att få fungerande regelverk på plats som ger kommunen möjlighet att flytta båtar som utgör en risk och om det finns någon aktuell tidsplan för detta.

Då dessa frågor i allt väsentligt tar upp samma sak besvarar jag dem i ett sammanhang.

I juli 2012 remitterade Miljödepartementet en promemoria om flyttning av båtar och skrotbåtar (dnr M2012/01824/R). I promemorian föreslås en ny lag om flyttning av båtar i vissa fall. Enligt lagen får regeringen meddela föreskrifter om rätt för en myndighet eller kommun att flytta en båt om det behövs för att skydda människors hälsa och miljön, und-vika materiella skador eller upprätthålla ordningen till sjöss eller på land. Enligt den föreslagna lagen får regeringen även meddela föreskrifter om rätt för en myndighet eller kommun att flytta en båt från en fastighet om fastighetsägaren begär det och båten har varit uppställd på fastigheten under minst en månad från det att fastighetsägaren uppmanat båtens ägare att flytta båten eller minst två månader från det att fastighetsägaren påbörjat försök att nå båtens ägare.


Förslaget bereds nu i Regeringskansliet Jag hoppas att kunna återkomma med närmare besked innan årets slut.

Stockholm den 8 juni 2016

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.