Till innehåll på sidan

Skydd mot korruption vid svenska ambassader och konsulat

Skriftlig fråga 2017/18:1360 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-25
Överlämnad
2018-05-28
Anmäld
2018-05-29
Svarsdatum
2018-06-07
Sista svarsdatum
2018-06-07
Besvarad
2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Riksrevisionens granskning av skyddet mot korruption och andra oegentligheter inom migrationsverksamheten vid Sveriges utlandsmyndigheter visar att det är svagt och kan stärkas.

Sveriges har omkring 100 ambassader och konsulat, varav hälften har migrationsverksamhet. Utlandsmyndigheterna, som dessa också benämns, fattade 2017 beslut i 247 000 viseringsärenden och deltog i handläggningen av 36 000 ansökningar om uppehållstillstånd. Riksrevisionen konstaterar att viseringar och uppehållstillstånd representerar stora ekonomiska värden, både för den som söker men även ekonomiskt på en illegal marknad. Tyvärr har korruptionen bitit sig fast i många av de länder där Sverige har ambassader eller konsulat, och risken för påtryckningar relaterat till migrationsverksamhet är stor.

Vid Riksrevisionens granskning framgick det att anmälningar av påstådda oegentligheter inom migrationsverksamheten har ökat. Några av de exempel som Riksrevisionen tar upp är försäljning av intervjutider, försvunna viseringsmärken och utfärdande av visum på oriktiga grunder.

Utlandsmyndigheterna utreder själva misstänkta oegentligheter, vilket Riksrevisionen lyfter upp som ett av de största problemen.

Samtidigt som Riksrevisionen skriver att UD vidtagit ett flertal åtgärder för att stärka skyddet mot korruption är bedömningen att ytterligare insatser bör genomföras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka ytterligare åtgärder ämnar ministern och regeringen vidta för att stärka skyddet mot korruption och andra oegentligheter vid svenska ambassader och konsulat?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1360 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till

riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1355 av Markus Wiechel (SD)
Korruption på svenska ambassader samt fråga 1360 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Skydd mot korruption vid svenska ambassader och konsulat

Markus Wiechel och Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att stärka skyddet mot korruption och andra oegentligheter vid svenska ambassader och konsulat. Markus Wiechel har även frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra möjligheterna att finna oegentligheter samt för att se till att förbrytarna straffas. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Först av allt vill jag understryka att regeringen tar dessa frågor på största allvar. Det råder nolltolerans inom utrikesförvaltningen vad avser oegentligheter och samtliga misstänkta fall följs upp. Det ska aldrig löna sig att utnyttja en människas utsatthet eller beroendeställning. Riksrevisionen uppmärksammar i sin granskning av migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna att Utrikesdepartementet vidtagit flera förebyggande och kontrollerande åtgärder för att stärka skyddet mot oegentligheter samt att det finns ett fungerande rapporteringssystem för misstänkta oegentligheter. Det har även vidtagits kraftfulla åtgärder då oegentligheter kunnat bekräftas, inklusive polisanmälan och skiljande från tjänst.

Samtidigt finns fortfarande utmaningar som behöver hanteras. Ett ökat antal migrationsärenden och nya typer av oegentligheter – såsom agenter utanför utlandsmyndigheterna som påstår sig kunna förmedla kortare kötider i anknytningsärenden mot betalning – har gjort att vi kontinuerligt måste se över och ytterligare stärka våra rutiner. Bland annat har vägledningarna för att förhindra oegentligheter uppdaterats och krav på riskanalyser vid utlandsmyndigheterna har införts.

Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning av detta viktiga område och analyserar nu dess rekommendationer noga. Till hösten kommer regeringen att överlämna en skrivelse till riksdagen med anledning av granskningen. Den kommer mer i detalj att redogöra för vilka ytterligare åtgärder som vidtagits eller planeras för att stärka skyddet mot korruption och andra oegentligheter.

Stockholm den 5 juni 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.