Till innehåll på sidan

Skydd mot påverkansoperationer i valet till Europaparlamentet

Skriftlig fråga 2023/24:942 av Helén Pettersson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-28
Överlämnad
2024-05-29
Anmäld
2024-05-30
Svarsdatum
2024-06-05
Sista svarsdatum
2024-06-05
Besvarad
2024-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetsläge. Ryssland bedriver krig i Europa. Bara hundra mil härifrån rasar kriget i Ukraina. Rysslands olagliga och folkrättsvidriga invasion är inne på sitt tredje år. Tio år har gått sedan Rysslands annektering av Krim. Tusentals ukrainska kvinnor och män har fått sätta livet till. Vi vet att Rysslands ambitioner inte stannar vid Ukraina. Fler länder står på tur om Ukraina faller.

I detta spända läge genomför Europeiska unionens medlemsländer nu val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val som kommer att avgöra om vi får ett Europa präglat av sammanhållning eller splittring. Vi vet att det inte finns något Putin och andra auktoritära ledare hellre vill än att slå in en kil i EU och underminera vår vilja att försvara Ukraina. Vi har redan sett hur en anställd hos en ledamot för det tyska högerextrema partiet AfD har spionerat för Kina. Det är bara toppen av isberget. Estniska ledamöter går så långt som att säga att vissa ledamöter är Putins trojanska häst i parlamentet.

Samhällsprogrammet Kalla Fakta i TV4 har nyligen visat hur Sverigedemokraternas partikansli driver en trollfabrik med fejkade konton som försöker påverka opinionen i Sverige. Metoden påminner om de påverkanskampanjer i det dolda som vi också ser från makter som Ryssland, Iran och Kina liksom från extrema grupperingar på olika håll i Europa. Mot bakgrund av det allvarliga säkerhetsläget vi befinner oss i och det pågående valet är detta extra oroande.

Därför kallades också statsrådet Carl-Oskar Bohlin till försvarsutskottet för att svara på frågor om den möjliga påverkan på valet. Statsrådets kommentar till detta var att myndigheterna inte har några indikationer på att valet är påverkat. Ändå vet vi att ganska omfattande påverkanskampanjer pågår.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Hur avser statsrådet att se till att valet till Europaparlamentet kan genomföras utan påverkan från påverkanskampanjer och vilseledande information, och hur kan statsrådet vara säker på att valet inte kommer att påverkas av de kampanjer som pågår?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:942 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Svar på fråga 2023/24:942 Skydd mot påverkansoperationer i valet till Europaparlamentet

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Svar på fråga 2023/24:942 av Helén Pettersson (S)
Skydd mot påverkansoperationer i valet till Europaparlamentet

Helén Pettersson har frågat mig hur jag avser se till att valet till Europaparlamentet kan genomföras utan påverkan från påverkanskampanjer och vilseledande information, och hur jag kan vara säker på att valet inte kommer att påverkas av de kampanjer som pågår.

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetsläge och det finns anledning att vara uppmärksam på försök till valpåverkan. Påverkanskampanjer, desinformation och cyberangrepp är exempel på hybridhot som Sverige ställts och kommer fortsätta ställas inför.

Det svenska valsystemet är robust och det finns i nuläget inget som talar för att Sverige skulle vara en särskild måltavla för påverkanskampanjer i samband med Europaparlamentsvalet 2024. Läget kan dock förändras fort och därför följer regeringen och våra myndigheter arbetet med, och utvecklingen kring, Europaparlamentsvalet nära.

Det pågår just nu ett intensivt arbete, både i Regeringskansliet och hos myndigheterna, för att Europaparlamentsvalet ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Flera myndigheter är involverade i arbetet, exempelvis genom ett nationellt valnätverk där berörda myndigheter regelbundet träffas för att samverka kring skyddet av valgenomförandet. Myndigheterna i Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC) stödjer berörda myndigheter. Även hos Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) är arbete kring utländsk valpåverkan en prioriterad fråga. MPF har under våren haft en särskild bevakning på valet till Europaparlamentet, genomfört utbildningsinsatser och erbjudit riksdagspartierna möjlighet till möten i syfte att höja medvetenheten kring hot, risker och sårbarheter kopplat till otillbörlig informationspåverkan. Regeringskansliet och MPF deltar även i EU:s Rapid Alert System där samtliga medlemsstater löpande delar information om incidenter och förberedelser inför valet.

 

Stockholm den 5 juni 2024

 

 

 

Carl-Oskar Bohlin

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.