Skyddade boenden som tvingas stänga

Skriftlig fråga 2023/24:528 av Maj Karlsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-26
Överlämnad
2024-01-29
Anmäld
2024-01-30
Svarsdatum
2024-02-07
Sista svarsdatum
2024-02-07
Besvarad
2024-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Runt om i landet tvingas skyddade boenden stänga. Bakgrunden till det är bland annat kommuners svaga ekonomiska ställning med anledning av att regeringen skurit ned de generella statsbidragen i jämförelse med de faktiska kostnaderna. Dessutom tvingas skyddade boenden stänga i och med de förslag som följer på regeringens proposition 2023/24:31. Oavsett vad regeringen har haft för intentioner med den föreslagna lagändringen måste även regeringen i slutändan förhålla sig till den verklighet som gäller, nämligen att skyddade boenden tvingas stänga.

Vänsterpartiet har under lång tid stått bakom kvinno- och tjejjourernas arbete som bygger på en idéburen grund utan vinstintresse. Det är en stor tillgång för samhällets gemensamma strävan att motverka våld. De idéburna jourerna har en avgörande funktion som röstbärare för kvinnor och barn. Den rösten är och har alltid varit avgörande för jämställdhetsarbetet i allmänhet och skyddet av kvinnor i synnerhet.

Att skyddade boenden har tvingats stänga på grund av förslagen i proposition 2023/24:31, och det redan innan propositionen blivit verklighet, vittnar om de stora problem som regeringen nu är på väg att genomföra. Det föreligger därför en stor risk att antalet stängningar kommer att öka lavinartat om förslagen klubbas igenom av riksdagen i nuvarande form.

Förslagen riskerar även att leda till att kvinnojourer tvingas lägga ned sin verksamhet till förmån för privata bolag som vill ta ut vinst på kvinnors utsatthet, ifall skyddat boende formaliseras i den rådande struktur som tillåter vinster på våldsutsatta kvinnor. Vänsterpartiet sätter sig kraftfullt emot en sådan utveckling, som kommer att leda till att kvinno- och tjejjourernas kunskap, erfarenhet och ideella engagemang går förlorade. Fortsätter den utveckling som regeringen påbörjat finns en risk att våldsutsatta kvinnor inte får det skydd de behöver och därmed utsätts för mycket allvarliga risker.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall följande:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder i och med den allvarliga utvecklingen att skyddade boenden tvingas stänga?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:528 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Svar på fråga 2023/24:528 Skyddade boenden som tvingas stänga

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Svar på fråga 2023/24:528 Maj Karlsson (V)
Skyddade boenden som tvingas stänga

Maj Karlsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder i och med den allvarliga utvecklingen att skyddade boenden tvingas stänga.

Regeringens utgångspunkt i detta sammanhang är den enskildes rätt till stöd, hjälp och skydd vid utsatthet för våld och andra övergrepp. Skyddat boende kan vara en avgörande insats i akuta, alltför ofta livshotande situationer. Den riktar sig till en av vårt samhälles mest sårbara grupper som vanligtvis har omfattande behov av vård och omsorg. Trots detta har insatsen skyddat boende under lång tid inte varit närmare reglerad.

Till kommunens ansvar hör enligt socialtjänstlagen (2001:453) att vid behov ge stöd och hjälp till brottsoffer. Med socialtjänstlagen kan genomförandet av insatser, exempelvis skyddat boende, lämnas över till en annan kommun, en ideell organisation eller en vinstdrivande aktör. I tillämpliga delar omfattas utföraren då av regelverket som gäller för socialtjänsten, men kommunen behåller det yttersta ansvaret för insatsens kvalitet. Det är den enskilda kommunen som avgör om – och i så fall till vem – genomförandet av en insats ska lämnas över. Denna möjlighet har funnits i flera årtionden och har i sig inte något samband med regeringens aktuella lagförslag om skyddat boende.

Som framgår av regeringens proposition 2023/24:31 Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende har brister i skyddade boenden varit kända under lång tid, bl.a. i fråga om situationen för medföljande barn. Grundläggande faktorer som bemanning, kompetens och tillgänglighet varierar betydligt mellan boenden. Med hänsyn till våldsutsattas behov och intressen är det alltså nödvändigt att skärpa kraven på kommuner, regioner och utförare.

Samtidigt är regeringen angelägen om att ideella organisationer även fortsättningsvis ska kunna bedriva brottsofferstödjande verksamhet. För insatser som kompletterar kommunernas ansvar kan kvinno- och tjejjourer ta del av omfattande statsbidrag från Socialstyrelsen. Dessutom finns ett tillfälligt statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i skyddade boenden som drivs av ideella organisationer. Sedan den 1 februari 2022 har direktupphandlingsgränsen för vissa sociala tjänster såsom skyddat boende höjts och sedan den 1 januari 2023 kan kommunerna med stöd av lagen (2016:1145) om offentlig upphandling reservera deltagande i upphandling för idéburna aktörer, t.ex. vid anskaffande av denna tjänst. Upphandlingsmyndigheten har också nyligen fått ett uppdrag att ta fram en vägledning och genomföra utbildnings- och rådgivningsinsatser till kommuner och idéburna aktörer i syfte att underlätta tillämpningen av upphandlingsreglerna när kommunerna köper tjänsten skyddat boende från sådana aktörer.

Sammantaget bedömer regeringen att ideella kvinnojourer har goda förutsättningar att verka både som självständiga företrädare för det civila samhället och – när de själva väljer det – som utförare av tjänster på kommunernas uppdrag.

Stockholm den 7 februari 2024

 

 

 

Camilla Waltersson Grönvall

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.