Småföretagare som sätts i blockad

Skriftlig fråga 2016/17:961 av Mats Persson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-01
Överlämnad
2017-03-02
Anmäld
2017-03-03
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08
Besvarad
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en debattartikel i GP beskriver en småföretagare som är vd och bagare på ett stenugnsbageri i Slöinge, hur företaget hotas med blockad av fackförbundet Livs. Anledningen är att företaget, precis som många andra småföretag i Sverige, har valt att inte ha kollektivavtal. För de allra flesta småföretagare, med ett fåtal anställda, är det vanligt att hantera löner, arbetstider och villkor i individuella avtal i stället för genom kollektivavtal.

Småföretagaren beskriver hur detta raserar företagets anställningsmodell:

Inte nog med det – Livs avtal gäller enbart bagarna. För personal som jobbar med försäljning och servering krävs ytterligare ett kollektivavtal, enligt Livs. För mig som småföretagare med bara sex anställda är det orimligt att behöva teckna två avtal. Jag ser stor risk för slitningar i min lilla personalgrupp när helt olika lönevillkor och ersättningar ska gälla. Arbetsmodellen där vi hjälper varandra och jobbar över yrkesgränserna går inte längre att tillämpa.

Liberalerna menar att Sverige bör införa en så kallad proportionalitetsprincip, det vill säga att det ska finnas en rimlig proportion mellan mål och tillgripna medel i en konflikt. Man ska som småföretagare kunna arbeta under rimliga villkor. Det är märkligt att företag sätts i blockad trots att de både erbjuder rimliga villkor och där ingen anställd efterfrågar det erbjudna kollektivavtalet.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ till att införa en så kallad proportionalitetsprincip som skulle underlätta för småföretagare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:961 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/00497/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:961 av Mats Persson (L) Småföretagare som sätts i blockad

Mats Persson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att införa en så kallad proportionalitetsprincip som skulle underlätta för småföretagare.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på att arbetsmarknadens parter reglerar villkoren på arbetsmarknaden genom överenskommelser om löne- och anställningsvillkor.

Rätten att vidta stridsåtgärder är grundlagsfäst i regeringsformen och kan bl.a. göras gällande till stöd för ett anspråk på kollektivavtal. De närmare förutsättningarna och begränsningarna för stridsåtgärdsrätten regleras främst i medbestämmandelagen och följer av Arbetsdomstolens praxis.

Anställda på alla arbetsplatser ska ha rätt till goda arbetsvillkor. En viktig roll för arbetsmarknadens parter är att träffa kollektivavtal som reglerar löne- och andra anställningsvillkor och förhållandet i övrigt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Kollektivavtal är i praktiken det huvudsakliga instrumentet i Sverige för att tillförsäkra de enskilda arbetstagarna det skydd som de i många andra länder får genom lagstiftning. Parterna ansvarar också för kollektivavtalens tillsyn och efterlevnad. Vid arbetstvister har Medlingsinstitutet enligt medbestämmandelagen i uppdrag att medla mellan parterna för att försöka få till stånd en överenskommelse.

Regeringen värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen, inklusive rätten att vidta stridsåtgärder, och har inte för avsikt att införa en sådan proportionalitetsprincip som frågeställaren föreslår.

Stockholm den 8 mars 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.