Småskalig vattenkraft - miljövänlig energi

Skriftlig fråga 2005/06:1759 av Gerdin, Viviann (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-05
Anmäld
2006-06-05
Besvarad
2006-06-14
Svar anmält
2006-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga 2005/06:1759 av Viviann Gerdin (c) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Småskalig vattenkraft @ miljövänlig energi

I dag utgår ett stöd till småskalig kraftproduktion i form av elcertifikat som medför en premie om 20 öre per kilowatt. Den ekonomiska stimulansen är av stort värde i arbetet för energiomställning och behövs initialt för att få ekonomisk bärkraft på de små kraftverken, till dess att anläggningen får en rimlig kapitalbelastning.

Det är därför förvånande att i regeringens vårproposition konstatera att detta stöd för småskalig vattenkraft föreslås upphöra år 2010. Regeringen gör därmed ett avsteg från tidigare energiöverenskommelse med Centerpartiet och försvårar därmed för småskalig miljövänlig vattenkraft.

I Värmland har vi flera hundra dammar, många av dem har varit vattenreglerade i flera hundra år utan att skada miljön. De lokala arterna har överlevt tidigare vattenregleringar och den biologiska mångfalden är rik. Det bekräftar vad många hävdar, småskalig vattenkraft är miljövänlig och ett uthålligt energislag som med små medel och mindre ingrepp i naturen kan försörja omgivningen med energi. Detta borde tas till vara.

Men för att investeringar i de tidigare reglerade vattendragen såväl som i övriga ska komma till stånd krävs det stimulanser @ som för övriga energislag. De 20 öre per kilowatt som elcertifikat ger har avgörande betydelse för att de små kraftverken ska komma till stånd.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa frågan till ansvarig minister:

Kommer ministern att arbeta för att småskalig vattenkraft ska vara ett alternativt energislag?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1759 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 2005/06:1759 om småskalig vattenkraft @ miljövänlig energi

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Viviann Gerdin har frågat mig om jag kommer att arbeta för att småskalig vattenkraft ska vara ett alternativt energislag. Bakgrunden till Viviann Gerdins fråga är regeringens förslag om att tidsbegränsa rätten för småskalig vattenkraft att erhålla elcertifikat.

Först av allt vill jag säga att vattenkraften är Sveriges viktigaste källa för förnybar elproduktion. Vattenkraften har generellt en mycket viktig roll för att balansera produktion och förbrukning av el. Vattenkraften kommer därför även i framtiden att spela en central roll för vår elförsörjning. Jag avser mot denna bakgrund att verka för goda ramvillkor för vattenkraften så att produktionskapaciteten kan bibehållas och förnyas.

Regeringen har en mycket hög ambitionsnivå när det gäller att öka den förnybara elproduktionen. Det främsta medlet för detta är elcertifikatssystemet som togs i drift den 1 maj 2003. Regeringen föreslår i propositionen Förnybar el med gröna certifikat (prop. 2005/06:154) att elcertifikatssystemet ska förlängas till år 2030 och att ett nytt mål om 17 terawattimmar ska sättas upp till år 2016. För att effektivisera systemet och minska kostnaderna för konsumenterna föreslås också att rätten att erhålla elcertifikat ska tidsbegränsas. Därmed går stödet till sådana anläggningar som nyligen gjort investeringar och därmed har ett stödbehov. Detta gäller för samtliga anläggningar inom systemet oavsett om det är vind@, vatten- eller biokraft. Principen att anläggningar ska fasas ut ur elcertifikatssystemet har även Centerpartiet ställt sig bakom.

I 2006 års ekonomiska vårproposition (prop. 2005/06:100) föreslår regeringen mer långtgående begränsningar för den småskaliga vattenkraften. Enligt förslaget är den generella regeln att småskalig vattenkraft får rätt att tilldelas elcertifikat fram till utgången av år 2010. För anläggningar som tagits i drift under perioden 30 april 2003 till 1 januari 2007 föreslås rätten att tilldelas elcertifikat dock gälla till utgången av år 2012.

Bakgrunden till förslaget är att den småskaliga vattenkraften bedöms ge stor miljöpåverkan men relativt litet nettotillskott av el. Även tidigare har en viss form av förnybar elproduktion på grund av miljöpolitiska målsättningar exkluderats ur elcertifikatssystemet. Till exempel är olika fraktioner av biologiskt avfall inte berättigade till elcertifikat. Av samma skäl föreslogs i vårpropositionen att den småskaliga vattenkraften efter utgången av år 2010 inte längre ska vara certifikatberättigande. Miljöpolitiska målsättningar och beslut skär på detta sätt in i andra politiska områden, i det här fallet i energipolitiken. Inom energipolitiken har vi samtliga samverkande partier känt till att så var fallet, detta är självfallet inget brott mot energiöverenskommelsen.

Bedömningen är att huvuddelen av de anläggningar som nu föreslås fasas ut ur systemet redan är avskrivna och att de bör kunna drivas vidare med den intäkt som erhållits genom försäljningen av den producerade elen och det omfattande stöd som erhållits genom elcertifikatssystemet. Jag tycker sammantaget att det finns goda förutsättningar för att den småskaliga vattenkraften även fortsättningsvis förblir ett viktigt inslag i den förnybara elproduktionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.