Småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2020/21:846 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Riksdagen beslutade i januari 2018 om nya regler för vattenkraft. Ambitionen med beslutet var att uppfylla de krav som följer av EU:s ramvattendirektiv. I riksdagens beslut, liksom i regeringens proposition, framgår att Sverige ska nyttja alla de undantag i EU-reglerna som är möjliga. I praktiken handlar det bland annat om att alla vattendrag som kan bör klassas som kraftigt modifierat vatten (KMV).

Efter att beslutet trätt i kraft har det senare visat sig att riksdagens beslut om att värna och utveckla vattenkraften inte fått fullt genomslag hos berörda myndigheter. Våren 2020 fattade riksdagen ett beslut om ett tillkännagivande att regeringen särskilt skulle ta sig an och värna den småskaliga vattenkraften.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit, och avser att vidta, för att leva upp till förslagen i propositionen och beslutet i riksdagen om att nyttja samtliga EU-undantag såsom att regelmässigt KMV-klassa vattendrag och därmed värna och utveckla småskalig vattenkraft?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:846 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:846 av Lars Hjälmered (M)
Småskalig vattenkraft

Lars Hjälmered har frågat energi- och digitaliseringsministern vilka åtgärder han har vidtagit, och avser att vidta, för att leva upp till förslagen i propositionen och beslutet i riksdagen om att nyttja samtliga EU-undantag såsom att regelmässigt KMV-klassa vattendrag och därmed värna och utveckla småskalig vattenkraft.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 1 januari 2019 trädde regeländringar om miljöanpassning av vattenkraften i kraft. En av ändringarna innebar att regeringen genom ändringar i vattenförvaltningsförordningen (2004:660) införde en skyldighet för vattenförvaltningen att fullt ut använda alla de möjligheter som EU-rätten ger avseende undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade. I syfte att säkerställa genomslag av denna ändring gav regeringen i juli 2019 Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att se över sina föreskrifter och vägledningar så att möjligheterna till undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade används fullt ut.

Den 25 juni 2020 beslutade regeringen om en nationell plan för moderna miljövillkor. Den 5 november 2020 uppdrog regeringen åt Havs- och vattenmyndigheten att tillsammans med Statens energimyndighet och Affärsverket svenska kraftnät se över de s.k. HARO-värden som anges i den nationella planen och som utgör vägledning i vattenmyndigheternas arbete med att se över klassificering och kvalitetskrav enligt vattenförvaltningsförordningen. I båda dessa beslut erinrar regeringen om att de möjligheter att ställa mindre långtgående krav som följer av EU-rätten till förmån för samhällsnyttiga verksamheter ska utnyttjas fullt ut vid till exempel meddelande av miljökvalitetsnormer och andra föreskrifter samt vid beslut om klassning av vattenförekomster.

Uppföljning är centralt för att säkerställa att utfallet av den nationella planen och de enskilda prövningarna inte går emot syftet att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. En viktig del i uppföljningen kommer att vara att utvärdera i vilken utsträckning vattenförekomster har klassificerats som kraftigt modifierade vatten och i vilken utsträckning de undantag som vattendirektivet medger används. I regleringsbrevet för budgetåret 2020 avseende länsstyrelserna uppdrog regeringen åt länsstyrelserna att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen samt redovisa vilka undantag som beslutats och vilka vatten som förklarats som kraftigt modifierade för de vattenförekomster där det finns verksamheter som omfattas av den nationella planen. Regeringen kommer dessutom att ge berörda myndigheter ett samlat uppdrag att genomföra uppföljningen av den nationella planen.

Stockholm den 16 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.