socialtjänstlagen och för ungdomar

Skriftlig fråga 1997/98:776 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
1988-05-22
Inlämnad
1998-05-20
Besvarad
1998-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:776 av Eva Goës (mp) till socialministern om socialtjänstlagen och för ungdomar

Jag har av en bekant fått höra att hon inte är berättigad till ekonomiskt bistånd under sommaren för att hon tillhör gruppen 20- till 24-åringar som "ska arbeta" i stället för att uppbära ekonomiskt bistånd.

Min bekant studerar vid högskolan och har inte lyckats få tag på något sommararbete som hon kan försörja sig på. Har föräldraansvaret i föräldrabalken utökats till att gälla upp till 24 år med den nya socialtjänstlagen, eller har studenter rätt till ekonomiskt bistånd om de inte kan försörja sig under sommaren? Frågorna är i allra högsta grad relevanta och angelägna för ett antal studerande under den magiska 25-årsgränsen.

Min fråga till socialministern är därför:

Avser statsrådet att se över tillämpningen av socialtjänstlagen vad gäller åldersgruppen 20 till 24 år?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:776 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:776 om socialtjänstlagen och för ungdomar
    Socialminister Margot Wallström

Eva Goës har frågat mig om jag avser att se över tillämpningen av socialtjänstlagen vad gäller åldersgruppen 20 till 24 år.

Frågan gäller om studenter i denna åldersgrupp har rätt till ekonomiskt bistånd i de fall de inte kan försörja sig på annat sätt under sommarferierna.

För studerande som har svårigheter att få ett feriearbete och där föräldrarnas försörjningsskyldighet enligt föräldrabalken har upphört gäller samma grundprinciper för rätten till socialbidrag som för andra arbetslösa. Förutsättningen för rätten till bistånd enligt 6 § socialtjänstlagen är bl.a. att den hjälpbehövandes behov inte kan tillgodoses på annat sätt, t.ex. genom inkomst av arbete. Den enskilde är därför skyldig att söka arbete enligt socialnämndens anvisningar och att godta anvisat arbete eller arbetsmarknadsåtgärd om det är lämpligt. Många kommuner ställer också krav på att studenterna skall ha sökt arbete i god tid före sommaruppehållet.

I ett avseende innebär de ändrade bestämmelserna i socialtjänstlagen en förändring för ungdomar under 25 år. Kommunen ges med de nya reglerna rätt att begära att arbetslösa ungdomar under 25 år som uppbär socialbidrag skall delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet som utvecklar den enskildes möjlighet att i framtiden försörja sig själv. Detta åtgärdssystem omfattar även studerande ungdomar som tillfälligtvis kan bli socialbidragsberoende under ferierna på grund av arbetslöshet.

Kommunerna har också fr.o.m. den 1 januari 1998 möjlighet att efter överenskommelse med regeringen införa ett system med s.k. utvecklingsgaranti för arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år. I korthet innebär detta att kommunen åtar sig ett särskilt ansvar att erbjuda ungdomar mellan 20 och 24 år som står till arbetsmarknadens förfogande en aktiverande och utvecklande insats på heltid. De flesta ungdomar som deltar får en utvecklingsersättning som motsvarar minst vad som skulle ha lämnats i socialbidrag eller arbetslöshetsersättning.

Syftet med de nya åtgärderna är att ge arbetslösa ungdomar ökade möjligheter till arbete eller kompetensutveckling. De tillförsäkras samtidigt ett ekonomiskt stöd i form av utvecklingsersättning eller ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen på samma villkor som gäller för andra biståndssökande. Jag bedömer därför inte att det för närvarande finns anledning att se över tillämpningen av socialtjänstlagen för ungdomar i åldersgruppen 20 till 24 år men jag kommer givetvis att noga följa utvecklingen och resultatet av ungdomssatsningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.