Somaliländska pass

Skriftlig fråga 2023/24:659 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-25
Överlämnad
2024-02-26
Anmäld
2024-02-27
Svarsdatum
2024-03-06
Sista svarsdatum
2024-03-06
Besvarad
2024-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I ett svar på en skriftlig fråga från undertecknad den 21 februari 2024 betonar utrikesminister Tobias Billström att han ser det som viktigt att respektera Somalias sammanhållning, suveränitet och territoriella integritet i enlighet med dess konstitution.

Om vi börjar med hänvisningen till att respektera Somalias sammanhållning, så finns det inte någon nämnvärd sammanhållning i det sargade landet, mer än i just Somaliland – en region där invånarna inte vill ha med övriga delar att göra. Att påtvinga Somalilands demokratiska folk, som tydligt i en folkomröstning tydliggjort sin vilja, en union med den somaliska diktaturen kan närmast jämföras som ett tvångsäktenskap – där den tvingande parten tvingas vara gift med någon som återkommande sysslar med övergrepp.

Om vi fortsätter med nästa argument, att respektera Somalias suveränitet och territoriella integritet i enlighet med dess konstitution är det enbart något man kunde ha hänvisa till om denna union från början var giltig, vilket den inte är. Avtalet som tecknades mellan de före detta kolonierna Brittiska Somaliland och Italienska Somaliland ratificerades aldrig av berörda parter.

Det är glädjande att allt fler länder i dag har påbörjat en omprövning av synen på Somaliland. Den potential som finns att stärka livsmedelsförsörjningen i Afrika men också främja handel, diplomati och naturligtvis demokrati genom att erkänna Somaliland har nått allt fler sedan offentliggörandet av MoU-avtalet mellan Etiopien och Somaliland. En lång rad andra länder, inte minst inom Afrikanska unionen, kommer med all sannolikhet att följa Etiopiens exempel, när de erkänt Somaliland. Det borde givetvis Sverige också göra.

Det finns dock andra sätt att underlätta för människor, innan erkännandet är på plats. Det är också skälet till att frågan om pass har lyfts med utrikesministern. En lång rad länder inom såväl Afrikanska unionen som inom Europeiska unionen, accepterar i dag somaliländska pass – utan ett formellt erkännande och trots att där inte finns något undantag som för Taiwan. Det är naturligtvis fullt möjligt även för Sverige, och det skulle underlätta något enormt för de människor som kommer ifrån Somaliland, som slipper resa till livsfarliga Mogadishu. Detta krävs för att få ett pass utfärdat av en korrupt, dysfunktionell diktatur som har ett lägre förtroende i stora delar av världen än det demokratiska Somaliland.

Sverige har världens näst högsta diaspora från Somaliland. Att underlätta för dessa genom att acceptera deras pass kräver inte mycket av regeringen, men det skulle betyda något oerhört för just dem.

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av ovanstående svara på följande:

 

Vilka logiska skäl har ministern till att inte acceptera somaliländska pass, till skillnad från andra länder som inte erkänt Somaliland men som ändå accepterar deras pass?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:659 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:659 Somaliländska pass

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:659 av Markus Wiechel (SD)
Somaliländska pass

Markus Wiechel har frågat mig om vilka logiska skäl jag har till att inte acceptera somaliländska pass, till skillnad från andra länder som inte erkänt Somaliland men som ändå accepterar deras pass.

Som jag framfört i mina tidigare svar den 17 januari och 21 februari 2024 får en resehandling godtas som hemlandspass enligt utlänningsförordningen (2006:97) om handlingen är utfärdad av en behörig myndighet i det land där innehavaren är medborgare. Mot bakgrund av att Sverige inte erkänner Somaliland som självständig stat så föreligger inte dessa förutsättningar.

Markus Wiechel uppmärksammar därutöver situationen i Somalia. Det är sant att Somalia, som är ett av världens fattigaste och klimatmässigt mest sårbara länder, har drabbats hårt av våldsamma konflikter samt politiska och humanitära kriser. För snart ett år sedan redogjorde jag exempelvis i svar på fråga 2022/23:411 för min syn vad gäller den då uppblossade konflikten i Las Anod. Sveriges breda samarbete med Somalia syftar bland annat till att bidra till ökad säkerhet, demokratisk utveckling och ekonomisk tillväxt. De allmänna lokalvalen i Puntland 2023 är ett av flera positiva steg, liksom de ekonomiska reformer som möjliggjort Somalias skuldavskrivning. Ökad stabilitet, till skillnad från konflikt och ökade spänningar, är fundamentalt för hållbar fred och utveckling i Somalia och på Afrikas horn.

Stockholm den 6 mars 2024

 

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.