Sommartid och normaltid

Skriftlig fråga 2020/21:427 av Henrik Vinge (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-11
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

EU-kommissionen och EU-parlamentet har beslutat att medlemsländerna ska avskaffa tidsomställningen mellan sommar- och vintertid. Varje medlemsland ska själv besluta om det vill ha permanent normaltid eller permanent sommartid.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser regeringen att Sverige bör införa permanent normaltid eller permanent sommartid, och planerar regeringen att tillfråga riksdagen i frågan, och om ja, när anser regeringen att ett sådant ställningstagande i riksdagen bör ske?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:427 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:427 av Henrik Vinge (SD)
Sommartid och normaltid

Henrik Vinge har frågat mig om regeringen anser att Sverige bör införa permanent normaltid eller permanent sommartid samt om och när riksdagens ska bli tillfrågad i denna fråga.

För att en process kring borttagande av tidsomställningen ska kunna inledas krävs först och främst att EU:s medlemsländer accepterar ett borttagande av tidsomställningen. Varken nuvarande ordförandeland eller den nya EU-kommissionen har initierat en sådan process. Det är alltså inte korrekt, som Henrik Vinge påstår, att det fattats beslut om att ändra nuvarande EU-lagstiftning om tidsomställningar.

För det fall frågan skulle komma att aktualiseras är det viktigt att det finns en bred förankring och uppslutning i riksdagen innan Sverige tar ställning till att avskaffa tidsomställningar och, om så blir aktuellt, vilken normaltid som ska gälla framöver.

För att inte Europa ska bli ett lapptäcke av olika tidszoner är det nödvändigt med en ordentlig samordning mellan länderna, vilket i så fall kommer att ta tid. Just nu är vi mitt i en pandemi som kräver att rådet och medlemsstaterna främst fokuserar på frågor som för stunden när anses vara mer prioriterade.

Stockholm den 18 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.