Till innehåll på sidan

Spärrnivå vid val till kommunfullmäktige

Skriftlig fråga 2023/24:680 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-29
Överlämnad
2024-02-29
Anmäld
2024-03-01
Svarsdatum
2024-03-13
Sista svarsdatum
2024-03-13
Besvarad
2024-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Efter kommunallagens senaste justering 2017, med ikraftträdande den 1 januari 2018, infördes en spärrnivå – tröskel – gällande den totala andelen röster som ett parti måste uppnå för att ta plats i kommunfullmäktige. Sedan tidigare finns en nivå om 4 procent till riksdagen respektive 3 procent till regionfullmäktige. Efter förändringen av kommunallagen finns nu två spärrnivåer vid val till kommunfullmäktige, beroende på antalet valkretsar i kommunen. Om en kommun endast har en valkrets är spärren 2 procent. Vid två eller fler valkretsar är spärren i stället 3 procent. I mindre fullmäktigeförsamlingar, med få mandat, kan den naturliga spärren även bli högre.

Det är dock inte rimligt att använda två olika spärrnivåer vid val till kommunfullmäktige, utan gränsen för att nå representation bör ligga på samma nivå som vid val till regionfullmäktige. Det innebär att även kommunfullmäktige alltid bör ha en gräns på 3 procent. Detta kommer att skapa bättre förståelse och klarhet i hur systemet med spärrar till de olika instanserna fungerar. Det tar även bort eventuella incitament att använda sig av färre valkretsar för att kunna påverka spärrnivån.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Erik Slottner:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att det enbart ska finnas en spärrnivå vid val till kommunfullmäktige?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:680 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Svar på fråga 2023/24:680 Spärrnivå vid val till kommunfullmäktige

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:680 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Spärrnivå vid val till kommunfullmäktige

Mattias Eriksson Falk har frågat mig om jag avser att vidta några initiativ för att det enbart ska finnas en spärrnivå vid val till kommunfullmäktige.

Av 14 kap. 6 § vallagen (2005:837) framgår att mandaten i kommunfull­mäktige i en kommun som är en enda valkrets ska fördelas mellan partier som fått minst två procent av rösterna i kommunen. I en kommun som är indelad i två eller flera valkretsar ska mandaten fördelas mellan partier som fått minst tre procent av rösterna i kommunen. I valkretsindelade kommuner tillämpas utjämningsmandat för att skapa en bättre proportionell fördelning mellan partierna enligt samma principer som i riksdagen. Denna ordning har gällt sedan den 1 januari 2015 och tillämpades första gången vid valet 2018. Införandet av de olika spärrnivåerna motiverades med att det fanns fördelar med att välja en spärrnivå som inte avvek i någon betydande mån från ett genomsnitt av den faktiska spärr som uppkommit i kommunerna enligt den tidigare gällande ordningen.

Frågor om proportionaliteten i val samt andra frågor som är av central betydelse för demokratin och parlamentarismens funktionssätt har genom åren förankrats i bred parlamentarisk enighet. Med hänsyn till detta ser jag för tillfället inget behov av att se över regelverket i dessa delar.  

Stockholm den 13 mars 2024

 

Erik Slottner

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.