Specialfastigheters förmåga

Skriftlig fråga 2021/22:263 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-26
Överlämnad
2021-10-27
Anmäld
2021-10-28
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Statens institutionsstyrelse (Sis) brottas med mycket allvarliga säkerhetsproblem, särskilt vid de särskilda ungdomshemmen, och har så gjort under lång tid. Konkret handlar det bland annat om omfattade problem med hot och våld, att narkotika och vapen förekommer inne på institutionerna samt att personer som är under tvångsvård avviker eller rent av fritas. I fjol var det hela 26 rymningar från Sis av personer som dömts till sluten ungdomsvård. Säkerhetsbristerna är alltså omfattande och akuta.

Sis har dock påbörjat ett brett och omfattande arbete med att förbättra säkerheten vid myndighetens institutioner. Arbetet handlar bland annat om kompetenshöjande insatser, om inrättandet av nya funktioner och befattningar inom myndigheten, såsom säkerhetspecialister och underrättelseoperatörer. Helt centralt för att förbättra säkerheten vid de institutioner som Sis driver är att utveckla den fysiska säkerheten. Det kräver mycket omfattande insatser i och i anslutning till befintliga fastigheter liksom investeringar i helt nya lokaler. De lokaler som Sis använder behöver också förbättras för att skapa bättre förutsättningar för att bedriva en vård av god kvalitet. En stor del av de lokaler Sis disponerar är i dag varken säkra eller ändamålsenliga utifrån ett vårdperspektiv.

Enligt Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark är ett problem nu att det statliga bolaget Specialfastigheter, som äger 31 av de 34 institutioner som Sis hyr, har svårt att snabbt möta de växande och förändrade behov som Sis har av säkra och ändamålsenliga lokaler. Detta givet att Specialfastigheter möter ett kraftigt ökat behov av säkerhetsfastigheter i stort. Särskilt är det kriminalvården som har ett stort och växande behov givet den mycket omfattande platsbrist som i dag råder inom kriminalvården. Det är självfallet förståeligt att det är en utmaning för Specialfastigheter att snabbt möta det växande behov som finns av säkerhetsfastigheter. Samtidigt är det, enligt undertecknads uppfattning, inte acceptabelt om det är så att det nödvändiga arbetet med att förstärka säkerheten inom Sis allvarligt bromsas på grund av en oförmåga hos Specialfastigheter att växla upp sin verksamhet och möta sina kunders behov. Specialfastigheter måste ha förmåga att möta Sis behov att bättre och säkrare lokaler.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att säkerställa att Specialfastigheter har förmåga att skyndsamt svara upp mot de behov som Statens institutionsstyrelse har av säkra och ändamålsenliga lokaler?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:263 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

N2021/02702 Näringsdepartementet Finansmarknadsminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/ 22:263 av Johan Hultberg (M)
Specialfastigheters förmåga

Johan Hultberg har frågat näringsministern om statsrådet avser att vidta några åtgärder i syfte att säkerställa att Specialfastigheter har förmåga att skyndsamt svara upp mot de behov som Statens institutionsstyrelse har av säkra och ändamålsenliga lokaler.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Specialfastigheter Sverige Aktiebolag (Specialfastigheter) utvecklar och förvaltar fastigheter för kunder med höga säkerhetskrav i Sverige. Verksamheten bedrivs inom affärsområdena kriminalvård, försvar och rättsväsende samt institutionsvård och övriga specialverksamheter. De största kunderna är Kriminalvården, Polismyndigheten, Statens institutionsstyrelse, Försvarsmakten och Försvarets materielverk.

Specialfastigheter verkar på en konkurrensutsatt marknad. De senaste årens utveckling har medfört ett ökat behov av säkerhetsfastigheter, dvs. fastigheter som är anpassade till verksamheter med höga krav på säkerhet. S.k. säkerhetsfastigheter är en växande marknad där bl.a. svenska rättsvårdande myndigheters ökade behov av nya byggnader och modernisering av befintliga anläggningar har bidragit till att konkurrensen om kunderna har ökat bland de aktörer som tillhandhåller denna typ av fastigheter.

Marknadsförutsättningarna har ändrats betydligt sedan Specialfastigheters bildande och bolagets uppdrag har inte ändrats sedan dess. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2022 att bolagets uppdrag förtydligas så att Specialfastigheters affärsmässiga inriktning och fokus på kundnytta framgår tydligt. Denna inriktning utgör också grunden för ett långsiktigt konstruktivt samarbete mellan bolaget och hyresgästerna.

Specialfastigheter och övriga bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, till exempel aktiebolagslagen (2005:551). I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Jag har förtroende för att styrelsen och ledningen i Specialfastigheter hanterar detta på ett professionellt och ansvarsfullt sätt även i frågor som rör affärsrelationen med Statens institutionsstyrelse.

Stockholm den 3 november 2021

Åsa Lindhagen

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.