Speciallärarutbildningen

Skriftlig fråga 2007/08:1204 av Forslund, Patrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-13
Anmäld
2008-05-13
Besvarad
2008-05-21
Svar anmält
2008-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga

2007/08:1204 Speciallärarutbildningen

av Patrik Forslund (m)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Regeringen har återinfört den tidigare nedlagda speciallärarutbildningen. Detta är en klok åtgärd som uppskattas ute i skolorna.

När utbildningen lades ned 1990 ersattes den delvis med en specialpedagogutbildning.

Specialpedagogerna har till stor del andra uppgifter än speciallärarna. Speciallärarna var inriktade på att direkt hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter genom att undervisa enskilda elever eller små grupper av elever. Specialpedagogerna förväntas att i större utsträckning ägna sig åt utredningsarbete och åt att handleda andra lärare. Dessutom saknar många specialpedagoger utbildning i grundläggande läs- och skrivinlärning i sin basutbildning. Detta innebär att de som utbildar sig till specialpedagoger inte nödvändigtvis har de kunskaper som speciallärare måste ha med sig ut i yrkeslivet.

Avser statsrådet att möjliggöra för att de blivande speciallärarna i sina utbildningar får de nödvändiga kunskaperna som behövs för att arbeta med läs- och skrivinlärning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1204 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 21 maj

Svar på fråga

2007/08:1204 Speciallärarutbildningen

Statsrådet Lars Leijonborg

Patrik Forslund har frågat mig vad jag avser att göra för att möjliggöra för att de blivande speciallärarna i sina utbildningar får de nödvändiga kunskaperna som behövs för att arbeta med läs- och skrivinlärning.

Nationella och internationella studier visar att svenska elevers kunskaper i läsförståelse och matematik har försämrats under 1990-talet. En tidig upptäckt och tidiga åtgärder i skolan ökar möjligheterna att förebygga senare svårigheter. Skolan har därför ett behov av att speciallärare som har möjlighet att arbeta enskilt med dessa elever i behov av stöd i sin språk‑, skriv- och läsutveckling, och matematikutveckling. Införandet av speciallärarexamen gör att det kommer att finnas lärare med kompetens att ge individanpassad hjälp till elever i behov av särskilt stöd för språk‑, skriv- och läsutveckling, och matematikutveckling.

För att försäkra sig om att de blivande speciallärarna får nödvändiga förutsättningar för sitt arbete har regeringen beslutat om en examensbeskrivning för speciallärarexamen som inkluderar mål om kunskaper och förmågor i språk‑, skriv- och läsutveckling eller matematikutveckling. Studenten måste dessutom ha en avlagd lärarexamen med inriktning mot kunskapsområdet språk‑, skriv- och läsutveckling eller matematikutveckling, annan avlagd lärarexamen med svenska eller matematik eller annan avlagd lärarexamen kompletterad med motsvarande kunskaper, för att kunna få speciallärarexamen.

Det är min förhoppning att speciallärarna kommer att utgöra en viktig resurs i skolan. Jag följer behovet av att ge individanpassad hjälp till elever i behov av särskilt stöd och är redo att återkomma med förslag till ytterligare åtgärder om så behövs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.