Språkutbildning för nyanlända kvinnor

Skriftlig fråga 2017/18:44 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-27
Överlämnad
2017-09-28
Anmäld
2017-09-29
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

En av Sveriges största jämställdhetsutmaningar är det låga arbetskraftsdeltagandet och den låga sysselsättningsgraden bland utrikes födda kvinnor. Regeringen konstaterar på sin hemsida att om utrikes födda kvinnor skulle jobba i samma utsträckning som inrikes födda kvinnor så skulle bnp-nivån bli 1,5 procent högre, arbetslösheten 1 procentenhet lägre, och de offentliga finanserna skulle stärkas med ca 37 miljarder kronor. För att öka arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningen spelar föräldraförsäkringens utformning, tillgången till förskola, försörjningsstödets utformning och även normer och attityder en stor roll.

En sak som skulle kunna påskynda etableringen på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor är bättre tillgång till svenskundervisning under föräldraledigheten. Regeringen gör en liten satsning på detta i sin budget, men samtidigt framkommer nu att vissa kommuner – bland annat Göteborg – inte tillåter den som är föräldraledig att läsa på sfi.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att nyanlända kvinnor, oavsett bosättningsort, ska kunna lära sig svenska under föräldraledigheten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:44 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01630/I

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:44 Språkutbildning för nyanlända kvinnor av Jessika Roswall (M)

Jessika Roswall har frågat mig om jag och regeringen kommer att vidta åtgärder för att nyanlända kvinnor, oavsett bosättningsort, ska kunna lära sig svenska under föräldraledigheten.

Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor är för låg och behöver öka betydligt under kommande år inte minst för att möta ett stort och varaktigt behov av arbetskraft. Den potential som finns bland utrikes födda och nyanlända ska tas tillvara på arbetsmarknaden. Kunskaper i svenska är en av flera viktiga förutsättningar för att kunna etablera sig i arbets- och samhällslivet. Det är därför viktigt att också nyanlända som är föräldralediga ges möjlighet att fortsätta utveckla sina kunskaper i svenska och behålla viktiga kontakter med samhället. Längre perioder av frånvaro från arbetsmarknaden tenderar att särskilt försena kvinnors etablering i arbets- och samhällslivet. Regeringen har därför infört en begränsning i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn. Begränsningen innebär att de inte längre överkompenseras i förhållande till det behov av ledighet som föräldrar med äldre barn har.

Samtidigt behöver det göras en rimlig avvägning mellan möjligheten för föräldern att ta del av insatser under föräldraledigheten och ett litet barns behov av omsorg. I socialförsäkringsbalken ställs krav på att föräldern ska vårda barnet för att föräldrapenning ska betalas ut, vilket innebär att det finns en rumslig kontakt mellan föräldern och barnet under större delen av tiden. Kommunerna ska, å sin sida såsom huvudman för utbildningen, verka för att kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) ska kunna bedrivas även under tid då eleven får ersättning enligt socialförsäkringsbalken på grund av föräldraledighet. Regeringen har också tidigare framfört att utbildningen behöver vara flexibel för att elever i olika livssituationer ska kunnda delta i utbildningen. Flera kommuner erbjuder redan i dag, ofta i anslutning till öppen förskola, möjlighet för föräldralediga att utveckla sina kunskaper i svenska språket. Kommunerna har möjlighet att söka statsbidrag för detta via länsstyrelserna. Regeringen avser att förstärka dessa medel i syfte att stimulera kommunerna att i större utsträckning erbjuda anpassade insatser, bl.a. i svenska, för föräldralediga. Regeringen avser även tillföra medel till Sveriges kommuner och landsting för att sprida goda exempel och ge kommuner vägledning i hur de kan samordna öppen förskola och insatser i bl.a. svenska under föräldraledigheten.

De satsningar som görs för nyanlända som är föräldralediga ska ses i sammanhanget av de samlade åtgärder som regeringen vidtar och tidigare har vidtagit för att öka sysselsättningen bland utrikes födda och nyanlända kvinnor. Förutom begränsningarna i rätten till föräldrapenning har regeringen bl.a. avskaffat vårdnadsbidraget. Sammantaget antas dessa förändringar bidra till att fler kvinnor deltar i arbetskraften och till att påskynda etableringen i arbets- och samhällslivet.

Stockholm den 4 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.