Till innehåll på sidan

spridningen av främmande arter i Östersjön

Skriftlig fråga 2001/02:969 av Söderdahl, Willy (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02
Besvarad
2002-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga 2001/02:969

av Willy Söderdahl (v) till statsrådet Lena Sommestad om spridningen av främmande arter i Östersjön

Det finns ett växande problem med spridningen av främmande arter. Med dagens omfattande mänskliga transporter sprids både djur-, svamp- och växtarter snabbt från plats till plats. Från människans sida är det fråga om både medveten och omedveten spridning. Särskilt allvarligt är problemet i marina miljöer på grund av att fartyg transporterar runt stora mängder barlastvatten som kan innehålla både många arter och många individer av främmande arter. Barlastvattnet släpps ofta ut på helt andra platser än där det togs in i fartyget. Detta resulterar i en omfattande global spridning av arter. Det finns flera exempel från marina miljöer där detta system orsakat synnerligen allvarliga ekologiska och ekonomiska skador. I skrivelsen om en samlad naturvårdspolitik konstateras att Östersjön är ett riskområde beträffande ekologiska problem till följd av oavsiktliga introduktioner av främmande arter. Ca 100 främmande arter har redan etablerat sig i Östersjön. Skrivelsen konstaterar att Sverige bör fortsätta att driva dessa frågor inom IMO och andra relevanta forum. Om man med försiktighetsprincipen som utgångspunkt betraktar det faktum att 100 främmande arter redan finns i ett ytterst känsligt och redan stört hav borde detta föranleda även kraftfulla nationella åtgärder. Dessutom kan vi i dag konstatera att flera naturligt förekommande arter i Östersjön har minskat kraftigt vilket bidrar till ökad risk för etablering av främmade arter. Det är rimligt att Sverige dels vidtar egna åtgärder för att minska risken för spridningen av främmande arter och dels att svenska regeringen tar initiativ gentemot övriga Östersjöländer i denna angelägna fråga.

Vad avser miljöministern att göra för att minska spridningen av främmande arter i Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:969 besvarad av

den 3 april

Svar på fråga 2001/02:969 om spridningen av främmande arter i Östersjön

Miljöminister Kjell Larsson

Willy Söderdahl har frågat statsrådet Lena Sommestad vad hon avser att göra för att minska spridningen av främmande arter i Östersjön. Arbetsfördelningen inom departementet är sådan att det ankommer på mig att svara på frågan.

Som Willy Söderdahl påpekar är främmande arter ett allvarligt hot mot biologisk mångfald på många områden runtom i världen. Särskilt sårbara är sådana livsmiljöer där en unik fauna och flora finns såsom i Östersjön. Willy Söderdahl påpekar också helt korrekt att lejonparten av problematiken kommer från oavsiktliga introduktioner till följd av långväga sjötransporter och har därmed själv pekat på vikten av att hantera problemet på ett gränsöverskridande sätt. Därför behandlas frågan i ett antal internationella forum däribland Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) och Konventionen om biologisk mångfald (CBD).

För närvarande pågår ett intensivt arbete inom ramen för CBD med att upprätta riktlinjer när det gäller främmande arter. Jag kommer att delta vid konventionens partsmöte i april i år och kommer på plats att verka för kraftfulla riktlinjer.

Givetvis har Sverige ett ansvar att agera genom att vidta relevanta åtgärder i syfte att hantera problemet både på hemmaplan och i andra länder. Sverige berörs redan av ett antal EU-regler som gäller hantering och förflyttning av främmande arter till och inom unionen. Det saknas dock en klar bild av hur EU:s existerande instrument ser ut i förhållande till konventionens målsättning och de riktlinjer som är under utarbetande. Det finns även ett behov av att se över hanteringen i Sverige. Ett flertal svenska myndigheter är inblandade i regleringen av främmande arter men inte på ett i alla aspekter samordnat och heltäckande sätt. Dessutom finns behov av mer utvecklade system för riskbedömning av introduktioner, avsiktliga och oavsiktliga, av främmande arter och genotyper utformas.

Jag avser därför att inom kort ge Centrum för biologisk mångfald i uppdrag att se över rådande situation både i Sverige och EU. Uppdraget kommer att omfatta att ge förslag till hur hanteringen av främmande arter kan förbättras, vilka åtgärder som kan behöva vidtas samt förbättra modeller för riskbedömningar och riskhantering. Jag kan även försäkra Willy Söderdahl att regeringen agerar i alla de forum där relevanta åtgärder kan göras för att skydda Östersjön från problem som kopplas till främmande arter och genotyper.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.