Stalking

Skriftlig fråga 2005/06:1138 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-03
Anmäld
2006-03-06
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 mars

Fråga 2005/06:1138 av Bertil Kjellberg (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Stalking

Stalking har tyvärr blivit en vanligt förekommande form av trakasseri. År 2005 fick Brottsförebyggande rådet i uppdrag av regeringen att ta fram ett kunskapsunderlag avseende stalking. I rapporten Stalkning i Sverige. Omfattning och åtgärder, som presenterades i dagarna, uppgav 9 % av de intervjuade att de någon gång i livet blivit utsatta för stalking. Brå föreslår i sin rapport några av följande åtgärder för att stävja denna trakasseriform: att en ny eller ändrad straffbestämmelse ska införas där man tar hänsyn till det upprepade och systematiska i handlingarna vid bedömningen av straffvärdet, att en kriminalisering av handlingar behövs, om dessa ingår i ett mönster av upprepade trakasserier och förföljelse som i dag inte är straffbelagda.

Med anledning av ovanstående är min fråga till justitieministern följande:

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta liknande de som Brå föreslår i sin rapport för att stävja problemet gällande stalking?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1138 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1138 om stalking

Justitieminister Thomas Bodström

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta liknande de som Brottsförebyggande rådet (Brå) föreslår i sin rapport för att stävja problemet gällande stalkning.

För att få en bättre bild av hur vanligt det är att personer blir upprepat trakasserade eller förföljda av någon som hotar dem, gör ovälkomna besök, ringer upprepade gånger på telefon och skickar brev eller e-post med kränkande innehåll, så kallad stalkning, har Brå, på uppdrag av regeringen, tagit fram ett kunskapsunderlag avseende denna företeelse.

Brå har nyligen redovisat sitt uppdrag i rapporten 2006:3 Stalkning i Sverige @ Omfattning och åtgärder. Uppdraget har utgjort ett viktigt led i strävan efter en närmare definition och en kartläggning av fenomenet och dess omfattning. Vi fortsätter nu att arbeta med frågan. Även Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda (dir. 2004:102) behandlar detta område. Kommittén lämnar sitt betänkande i april och dess bedömning av behovet av åtgärder ska givetvis också beaktas i detta sammanhang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.