Stärkande av MR-rådet

Skriftlig fråga 2009/10:942 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-07-06
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2009/10:942 Stärkande av MR-rådet

av Aleksander Gabelic (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I våras förhördes Sverige för första gången av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Inom ramen för den nya universella granskningsmekanismen undersöker rådet hur väl alla FN:s medlemsländer lever upp till de konventioner för mänskliga rättigheter som de har anslutit sig till.

Att FN har fått ytterligare ett instrument för att övervaka mänskliga rättigheter är positivt. Frågan är hur effektiv den nya mekanismen kommer att bli. Inför utvärderingen av MR-rådet nästa år är det av yttersta vikt att Sverige påtalar behovet av ett utökat samarbete med oberoende experter.

Specialrapportörer och frivilligorganisationer har tidigare spelat en viktig roll i samband med FN:s granskning av medlemsstaterna, men ges nu minimalt utrymme. Det är tydligt att MR-rådets medlemmar inte har samma ambition som experterna i FN:s övervakningskommittéer att bjuda in till dialog med frivilligorganisationer som kan komplettera staternas bild av MR-läget. Ytterligare en aktör som borde ges större utrymme i granskningsprocessen är MR-rådets egen rådgivande kommitté som består av oberoende experter på området mänskliga rättigheter.

Hur avser utrikesministern och Sveriges regering att verka för att stärka MR-rådets rättssäkerhet och kapacitet att övervaka mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:942 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 juli

Svar på fråga

2009/10:942 Stärkande av MR-rådet

Utrikesminister Carl Bildt

Aleksander Gabelic har frågat mig hur jag och Sveriges regering avser att verka för att stärka MR-rådets rättssäkerhet och kapacitet att övervaka mänskliga rättigheter.

Låt mig först framhålla att den kanske viktigaste kärnan i MR-rådets arbete utgörs av de oberoende experter som övervakar och rapporterar om hur respekten för mänskliga rättigheterna efterlevs av världens stater. Sverige har understrukit, både inför MR-rådet och i EU-sammanhang, vikten av att genomgående utöka samarbetet med dessa experter och samtidigt värna om deras oberoende, detta som ett led i att stärka MR-rådets kapacitet att övervaka mänskliga rättigheter. EU och Sverige ser även ett meningsfullt inkluderande av enskilda organisationer i MR-rådets arbete som ytterst viktigt. Detta är ståndpunkter som vi konsekvent kommer att aktivt påtala i alla relevanta forum, inte minst i samband med nästa års översyn av MR-rådet.

Diskussioner pågår inom EU sedan en tid tillbaka om den förestående utvärderingen av MR-rådet under 2011. Jag kan försäkra frågeställaren att några av de främst prioriterade frågorna för EU är behovet att stärka de oberoende experternas ställning och att öka möjligheterna för enskilda organisationer att aktivt delta i rådets arbete. Vi fokuserar även på vikten av att medlemmarna i rådet respekterar det internationella regelverk som styr arbetet med att främja och skydda mänskliga rättigheter. Detta är något som EU och Sverige verkar för i våra dialoger och möten med andra länder och geografiska grupper inför utvärderingen av MR-rådet. Slutligen vill jag också nämna att Sverige välkomnar en genomgång av vilka ytterligare åtgärder och förändringar som krävs för att rådet ska kunna ta sig an sin uppgift på ett mer effektivt och objektivt sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.