Till innehåll på sidan

stärkande av parlamenten genom samarbete och stöd

Skriftlig fråga 2004/05:199 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-22
Anmäld
2004-10-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-10-28
Svar anmält
2004-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2004/05:199

av Inger Lundberg (s) till statsrådet Carin Jämtin om stärkande av parlamenten genom samarbete och stöd

Den svenska sektionen av Awepa besöktes nyligen av representanter för den parlamentariska gruppen för Nepad. Gruppen har bildats i syfte att skapa ett starkt parlamentariskt nätverk med engagemang för Nepadprocessen. Nepad är en av flera viktiga processer, där det är ett villkor för en god utveckling att parlamenten ges en aktiv roll.

Trots att det finns en bred enighet i hela den demokratiska världen om parlamentens avgörande betydelse för en god demokratisk utveckling glöms dessa ofta bort i utvecklingssamarbetet. Det är olyckligt.

Det är i parlamenten som majoritet och opposition möts och förutsättningarna för en långsiktigt stabil demokratisk utveckling i ett land skapas. Det är också genom parlamentens kontrollmakt som vi i alla länder kan utveckla instrument för att motverka missbruk av makten och det är där folkviljan ytterst kommer till tals.

Jag vill därför fråga statsrådet Jämtin vilka insatser hon är beredd att vidta för att stärka samarbete med, och stöd till, parlamenten i svenskt biståndsarbete.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:199 besvarad av

den 28 oktober

Svar på fråga 2004/05:199 om stärkande av parlamenten genom samarbete och stöd

Statsrådet Carin Jämtin

Inger Lundberg har frågat mig vilka insatser jag är beredd att vidta för att stärka samarbete med, och stöd till, parlamenten i svenskt biståndsarbete.

Jag delar Inger Lundbergs uppfattning att parlamenten har en avgörande betydelse för en god demokratisk utveckling. I Sveriges politik för global utveckling betonas vikten av en bred medverkan av många olika aktörer, i det sammanhanget anser jag att parlamenten är centrala.

Från svenskt håll understryker vi att vårt utvecklingssamarbete ska utgå från de nationella fattigdomsstrategierna. Vi är medvetna om att parlamenten tyvärr ofta har haft en marginell roll i utformningen av och besluten om dessa strategier och i vårt utvecklingssamarbete understryker vi därför vikten av parlamentens delaktighet. Sida har även finansierat forskning kring detta, exempelvis genom ett projekt som undersökte parlamentens deltagande i utarbetandet av fattigdomsstrategier i fem länder: Tanzania, Zambia, Malawi, Honduras och Vietnam. Parlamentet är i normalfallet tveklöst den största representativa församlingen i ett land.

Delar av det svenska utvecklingssamarbetet syftar därför till att stärka parlamentens roll. Under de senaste åren har Sverige genom finansiering via Sida stött drygt 60 olika projekt och program som berör parlament och parlamentariker. Några av de projekt som erhållit stöd under 2004 är: ett nätverk av kvinnliga parlamentariker i Mellanöstern som kanaliseras via UNIFEM, ett samlat givarstöd till ett parlamentsprogram i Zambia och stöd till det nya parlamentet i Timor Leste. Under många år har organisationen Parliamentarians for Global Action (PGA) också erhållit stöd från Sida liksom nätverket European Parliamentarians for Africa (AWEPA).

För närvarande pågår en utvärdering av Sidas stöd till parlament. Utvärderingen har av olika skäl blivit försenad men kommer att slutföras under första kvartalet 2005. Vad jag förstår kommer Sida därefter skriva ett metodpapper om parlamentsstöd inklusive exempel på former för stöd som visat sig vara relevanta och långsiktigt bärkraftiga i strävan att stärka parlamentens grundfunktioner. Detta är ett konkret exempel på hur svenskt utvecklingssamarbete på demokratiområdet ytterligare kan stärkas och förfinas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.