Till innehåll på sidan

Stationer längs Ostkustbanan i Gävleborg

Skriftlig fråga 2023/24:66 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-09-30
Överlämnad
2023-10-02
Anmäld
2023-10-03
Svarsdatum
2023-10-11
Sista svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Järnväg för person- och godstransporter är en viktig del av kommunikationsmöjligheterna i Gävleborg. Ostkustbanan, närmare bestämt det som benämns som Kringlan (Axmartavlan), ska få en ny dragning norr om Gävle. Ambitionen är att på sikt få dubbelspår hela vägen mellan Gävle och Sundsvall.

För att skapa förutsättningar för pendling med tåg, ofta genom den regionala lokaltrafiken, behövs också tågstopp på mindre orter längs större järnvägssträckor. Exempel på en ort som förekommit i diskussioner mellan Gävle kommun och Trafikverket är Bergby.

När regeringen fattar beslut om den nationella planen för transportinfrastruktur är det viktigt att ha med sig frågan om tågstopp även på mindre orter, och det bör ligga i statens intresse att Trafikverket har ett helhetsgrepp om frågan.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Hur kan statsrådet och regeringen möjliggöra för att mindre orter i Gävleborg, längs större järnvägssträckor, som i dag saknar nödvändig infrastruktur för tågstopp, kan få detta?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:66 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2023/24:66 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Stationer längs Ostkustbanan i Gävleborg

Mattias Eriksson Falk har frågat mig hur jag och regeringen kan möjliggöra för att mindre orter i Gävleborg, längs större järnvägssträckor, som i dag saknar nödvändig infrastruktur för tågstopp, kan få detta.

Regeringens utgångspunkt är att hela Sverige ska fungera. Möjligheten att skapa sig ett gott liv, kunna driva ett företag och i trygghet kunna bilda familj bör finnas oavsett var man bor. Villkoren för att leva, bo och verka i hela landet behöver förbättras. Den statliga transportinfrastrukturen bidrar till detta. Regeringen vill underlätta för arbetspendling och godstrafik för att stärka jobb och tillväxt och främja Sveriges konkurrenskraft.

I den trafikslagsövergripande nationella planen för transportinfrastruktur för perioden 2022–2033 finns två namngivna objekt för Ostkustbanan mellan Gävle och Sundsvall med, dels utbyggnad av dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall, dels det objekt som Mattias Eriksson Falk tar upp, utbyggnad av dubbelspår mellan Gävle och Kringlan. Planläggningen för dessa sträckor pågår nu. I denna process utreds var och hur järnvägen ska byggas. Trafikverkets arbete med den fysiska planeringen styrs i detta fall av lagen (1995:1649) om byggande av järnväg. Lagstiftningen innebär att flera olika avvägningar ska göras samt innehåller krav på samråd med länsstyrelsen, berörda kommuner, berörda regionala kollektivtrafikmyndigheter och de enskilda som särskilt berörs. Jag förutsätter att den lagstadgade planeringsprocessen följs.

Regeringen gav i somras ett uppdrag till Trafikverket om att ta fram ett inriktningsunderlag för den kommande revideringen av nationell plan. Det är det första steget mot en ny nationell plan för 2026–2037. Behoven inom infrastrukturen är stora och det är nödvändigt att göra genomtänkta prioriteringar mellan olika åtgärder. Det är viktigt att det görs i en ordnad process med ett tillräckligt underlag. Senast den 15 januari 2024 ska Trafikverket redovisa inriktningsunderlaget till regeringen.

Stockholm den 11 oktober 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.