Statlig lönegaranti

Skriftlig fråga 2005/06:1992 av Nordmark, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-10
Besvarad
2006-08-22
Besvarad
2006-08-24
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga 2005/06:1992 av Gunnar Nordmark (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Statlig lönegaranti

Papperstillverkaren Klippans konkurs är den första större företagskonkursen sedan den statliga lönegarantin för att driva företag vidare kortades till en månad.

Möjligheterna att sälja ett konkursdrabbat företag där produktionen är nedlagd minskar snabbt i takt med att kunderna söker sig till andra leverantörer. Särskilt för processindustrier kan det ställa sig dyrt att starta om driften vid en eventuell försäljning. Mycket talar för att den alltför korta tid som den statliga lönegarantin betalas ut vid fortsatt drift kommer att leda till att konkursdrabbade företag blir alltmer svårsålda, med omfattande arbetslöshet och kapitalförstöring som följd.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Hans Karlsson vilka åtgärder han avser att vidta när det gäller reglerna för utbetalande av den statliga lönegarantin vid fortsatt drift.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1992 besvarad av

den 21 augusti

Svar på fråga 2005/06:1992 om statlig lönegaranti

Statsrådet Hans Karlsson

Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta när det gäller reglerna för utbetalande av den statliga lönegarantin vid fortsatt drift av ett företag i konkurs.

Låt mig börja med att understryka att lönegarantilagstiftningen syftar till att ge arbetstagare skydd om arbetsgivaren går i konkurs eller rekonstrueras enligt lagen om företagsrekonstruktion. Genom den förmånsrättsreform år 2004 som Gunnar Nordmark syftar på förstärktes löneskyddet i vissa avseenden.

Ett starkt löneskydd, som alltså är till för att garantera den enskilde arbetstagarens lön, bör dock i så liten utsträckning som möjligt få andra, icke avsedda effekter. Lönegaranti vid konkurs kan leda till snedvridningar i konkurrensen.

Förenklat kan sägas att före lagändringarna år 2004 hade arbetstagare rätt till lönegaranti för lön oavsett om de under uppsägningstiden fortsatte att arbeta i konkursboets verksamhet eller inte. I dag gäller lönegarantin endast under en månad om arbetstagaren arbetar kvar i den fortsatta driften. För perioden därefter till uppsägningstidens slut gäller garantin endast om arbetstagaren inte utför arbete. Utförs arbete för konkursboets räkning ska detta svara för arbetstagarens lön.

Syftet med denna lagändring var att undvika att verksamhet som drevs vidare av ett konkursbo och där lönekostnaden inte belastade verksamheten, gavs en konkurrensfördel i förhållande till andra företag.

Jag kommer att noga följa effekterna av reformen både såvitt gäller förutsättningarna för fortsatt drift av en verksamhet och när det gäller arbetstagarnas löneskydd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.