Statliga företags beställaransvar

Skriftlig fråga 2015/16:464 av Daniel Sestrajcic (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-12-08
Överlämnad
2015-12-09
Anmäld
2015-12-10
Sista svarsdatum
2015-12-16
Svarsdatum
2015-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den svenska åkerinäringen är i fritt fall. Bra och trygga arbetstillfällen slås ut av företag som systematiskt och hänsynslöst utnyttjar arbetstagare från andra länder som erbjuds dåliga villkor. Välskötta och hederliga åkerier tvingas lägga ned för att de inte kan konkurrera med de företag som fuskar. Skattepengar undanhålls staten. Utländska chaufförer är i ett fullständigt underläge gentemot sina oseriösa arbetsgivare. De arbetar för extremt låg timpenning, sover i sina lastbilar och har inte ens råd att stanna vid vägkrogarna för att äta. Systemet skapar enbart förlorare.

Beställaransvar och huvudentreprenörsansvar är grundläggande, det vill säga att den som beställer en transport är ansvarig för chaufförens arbetsvillkor. Om Volvo skickar sina bildelar med lastbil är det Volvos sak att se till att det råder sjysta villkor. Om Postnord gör detsamma är det Postnords sak att se till att det fungerar. Det är grunden för att lösa en del av problemen.

Företag som har statligt ägande – som exempelvis Postnord, Systembolaget med flera – borde både göra rätt och föregå med gott exempel och se till att de åkerier som kör åt dem har sjysta villkor.

I den av Vänsterpartiet initierade interpellationsdebatten om fusk och utnyttjande i åkeribranschen (2015/16:127) menade infrastrukturminister Anna Johansson att : när det gäller beställaransvaret är det självklart så att statliga företag ska föregå med gott exempel och agera på ett sätt som väcker allmänhetens förtroende. Det står i deras ägardirektiv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att följa upp, kontrollera och säkerställa att statliga företag i detta avseende tar sitt beställaransvar på allvar och beter sig på ett sjyst sätt och därmed följer sina ägardirektiv?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:464 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

N2015/08687/BÄ

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:464 av Daniel Sestrajcic (V) Statliga företags beställaransvar

Daniel Sestrajcic har frågat statsrådet Anna Johansson om hon avser att vidta åtgärder för att följa upp, kontrollera och säkerställa att statliga företag inom åkerinäringen tar sitt beställaransvar på allvar och beter sig på ett sjyst sätt och därmed följer sina ägardirektiv. Jag ansvarar för en enhetlig ägarpolitik när det gäller bolagen med statligt ägande, och det är i den egenskapen som jag svarar på frågan.

Transportpolitiken är ett område som prioriteras högt av regeringen. Därför har regeringen tagit en rad initiativ, såväl på nationell nivå som inom EU, till att skapa ordning och reda i transportbranschen. Regelförändringar som blir resultatet av dessa initiativ kommer att gälla på samma sätt för bolagen med statligt ägande som för privatägda bolag.

Bolag med statligt ägande ska dessutom agera föredömligt inom området hållbart företagande och i övrigt agera på ett sätt så att de åtnjuter offentligt förtroende. Kravet på föredömligt agerande innebär framför allt att bolagen ska arbeta strategiskt inom området, agera transparent och föra en aktiv dialog med sina intressenter, samarbeta med andra bolag och relevanta organisationer samt följa internationella riktlinjer på området. Hållbart företagande innefattar bl.a. området arbetsvillkor. Regeringen analyserar löpande hur varje bolag hanterar de områden som är relevanta för bolaget.

Uppföljning av bolagets arbete med hållbart företagande sker integrerat med övriga ägarfrågor genom dialog mellan företrädare för ägaren och bolaget.

Stockholm den 21 december 2015

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.