Till innehåll på sidan

Statliga jobb i Gävleborg om regeringen lägger ned Myndigheten för arbetsmiljökunskap

Skriftlig fråga 2023/24:467 av Linnéa Wickman (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-04
Överlämnad
2024-01-05
Anmäld
2024-01-16
Svarsdatum
2024-01-17
Sista svarsdatum
2024-01-17
Besvarad
2024-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att ett flertal myndigheter ska slås samman. Ett av dessa förslag berör en sammanslagning av Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak och Arbetsmiljöverket. När Mynak startades 2018 i Gävle var det mycket emotsett av de parter som verkar för en förbättrad arbetsmiljö i Sverige. Sedan den dåvarande alliansregeringen 2007 lade ned Arbetsmiljöinstitutet saknades ett nav för arbetsmiljöforskning och kunskapsspridning inom området. Att den nya myndigheten placerades i Gävle var ingen slump. Högskolan i Gävle hade vid tiden ett nationellt och internationellt erkänt forskningscentrum för hälsofrämjande arbetsliv och mycket av forskningen pågår fortfarande.

Ett annat viktigt perspektiv kring placeringen av myndigheten, och med det ett tillskott på ett trettiotal statliga jobb i länet, var det arbete som den socialdemokratiskt ledda regeringen påbörjade för att fler myndigheter ska finnas runt om i landet. Riksrevisionens granskning av politiken att omlokalisera eller placera nya myndigheter utanför Stockholm visar att det har ökat invånarnas valmöjligheter på arbetsmarknaden i de berörda regionerna och har förbättrat chansen för akademiker att få ett arbete inom sitt specialområde utan att behöva bo i eller flytta till Stockholm. Statliga jobb bidrar därmed till att bredda den regionala arbetsmarknaden och möjliggör för människor att bo och arbeta i hela landet.

Mycket tyder nu på att Mynak kommer att slås samman med Arbetsmiljöverket som har sitt säte i Solna. Samtidigt har vi precis lämnat ett väldigt mörkt år som blev det dödligaste på svenska arbetsplatser på mer än ett decennium. I en tid när arbetsplatsolyckorna blivit fler och arbetsmiljön behöver förbättras på många arbetsplatser så är behovet stort av att slå vakt om och stärka den svenska arbetsmiljöforskningen, liksom arbetet för en bättre arbetsmiljö. Myndighetssammanslagningen får därför inte innebära förlorad kompetens och försämringar.

Det finns nu en oro för vad som ska hända med de statliga jobben på Mynak i Gävle om myndigheten läggs ned och för hur kompetensen inom området ska kunna värnas framöver.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Tänker statsrådet vid en eventuell myndighetssammanslagning av Mynak och Arbetsmiljöverket säkerställa att de statliga jobben som berörs på Mynak finns kvar i Gävleborg?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:467 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)


Svar på fråga 2023/24:467 av Linnéa Wickman (S)
Statliga jobb i Gävleborg om regeringen lägger ned Myndigheten för arbetsmiljökunskap

Linnéa Wickman har frågat mig om jag vid en eventuell myndighetssammanslagning av Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak och Arbetsmiljöverket tänker säkerställa att de statliga jobben som berörs på Mynak finns kvar i Gävleborg.

I budgetpropositionen 2024 var regeringens bedömning att antalet myndigheter bör minska för att öka effektiviteten i statsförvaltningen. Som aviserades i budgetpropositionen så kommer regeringen att pröva frågan om att inordna Mynak i Arbetsmiljöverket.

Regeringen lämnade den 9 november 2023 ett uppdrag till Arbetsmiljöverket och Mynak om att ta fram ett förslag på hur organisationsförändringen kan genomföras och analysera konsekvenser av de förslag som redovisas. Myndigheterna får utöver detta, vid behov, även lämna andra förslag som innebär att myndigheternas uppgifter läggs samman. I analysen ska särskild hänsyn tas till effekter av geografisk omlokalisering och möjlighet till säkrad kompetensförsörjning. Arbetsmiljöverket och Mynak ska senast den 1 mars 2024 lämna en gemensam redovisning av uppdraget (A2023/01509).

Jag avser inte att föregå redovisningen av uppdraget.

Stockholm den 17 januari 2024

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.