Statligt bidrag till Waldorflärarutbildningen

Skriftlig fråga 2010/11:459 av Amin, Jabar (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-04-21
Anmäld
2011-04-21
Besvarad
2011-04-28
Svar anmält
2011-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga

2010/11:459 Statligt bidrag till Waldorflärarutbildningen

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I proposition 2010/11:20 redogör regeringen för att det av likvärdighetsskäl inte är lämpligt med en särskild legitimation för Waldorflärare, utan ger i stället undantag från kravet på legitimation. Regeringen framhåller dock att det är önskvärt att även lärare i skolor med Waldorfinriktning går en lärarutbildning som leder till en högskoleexamen och ansöker om legitimation. Det är vidare önskvärt att en sådan utbildning för Waldorflärare inrättas, skriver regeringen i propositionen.

Samarbetet mellan Waldorflärarhögskolan, WLH, och Lärarhögskolan i Stockholm som initierades 2002, stoppades för tre år sedan, och i år utexamineras de sista utbildade Waldorflärarna. Det betyder att Waldorfskolorna riskerar att stå utan Waldorfutbildade lärare i framtiden.

Det går sammanlagt 260 studenter vid Waldorflärarhögskolan. De studerar på halvtid vilket normalt skulle generera 37 000 kronor om året per student i statligt bidrag, enligt ersättningsbelopp för studenter inom utbildningsområdet. Det skulle ge ett sammanlagt statligt bidrag till Waldorflärarhögskolan på knappt 10 miljoner kronor per år.

Waldorfskolorna erkänns av regeringen som formella skolor med en särskild pedagogisk inriktning. Det är då rimligt att staten tar ett ansvar för att lärarna i Waldorfskolan har hög kompetens. Nu ser det ut som om skolorna får finnas men utan utbildade och behöriga lärare, trots att regeringen framhållit att det är önskvärt att en särskild utbildning för Waldorflärare inrättas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Avser utbildningsministern att ta några initiativ i frågan om en statligt finansierad utbildning för Waldorflärare?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:459 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 april

Svar på fråga

2010/11:459 Statligt bidrag till Waldorflärarutbildningen

Utbildningsminister Jan Björklund

Jabar Amin har frågat mig om jag avser att ta några initiativ i frågan om en statligt finansierad utbildning för Waldorflärare.

Låt mig inledningsvis slå fast att såväl pedagogisk mångfald som högt ställda krav på kvalitet och likvärdiga förutsättningar för alla är viktigt i ett modernt utbildningsväsen.

I år sjösätts flera stora reformer inom lärarområdet; bland annat har beslut fattats om en ny lärar- och förskollärarutbildning, en ny skollag och om legitimation för lärare och förskollärare och besluten omsätts nu i praktiken. Reformerna syftar till att stärka kvaliteten och lyfta resultaten i den svenska skolan samt att höja lärarnas status. Den nya lärar- och förskollärarutbildningen syftar också till att skapa en tydligare struktur för att bättre svara mot skolans och förskolans krav och behov.

För att försörja Waldorfskolor och Waldorfförskolor med lärare och förskollärare finns flera alternativa vägar med möjlighet till statlig finansiering.

En väg är att Waldorflärarhögskolan, Waldorfakademin eller någon annan utbildningsanordnare inom området själv ansöker om examenstillstånd för någon eller några av de nya lärar- och förskollärarexamina. Högskoleverket bedömer då om utbildningen uppfyller de kvalitetskrav som ställs för att examenstillstånd ska kunna beviljas.

Utbildningsanordnare inom området har även möjlighet att söka samarbete med något eller några av de lärosäten i Sverige som fått examenstillstånd och som kommer att bedriva lärar- och förskollärarutbildning. I styrdokumenten för den nya lärarutbildningen finns inga hinder för att integrera till exempel Waldorfpedagogik i utbildningen. Det är dock upp till varje lärosäte att avgöra vilken profil man vill ge sin utbildning och vilka samarbeten man vill ingå i.

Regeringen kommer att följa utvecklingen kring möjligheten att utbilda sig i Waldorfpedagogik i Sverige.

Intressenter

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.