Statsbidrag för elever med skyddad identitet

Skriftlig fråga 2023/24:336 av Åsa Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-30
Överlämnad
2023-12-01
Anmäld
2023-12-04
Svarsdatum
2023-12-13
Sista svarsdatum
2023-12-13
Besvarad
2023-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Alla kommuner står inför ett besvärligt ekonomiskt läge när kostnaderna stiger samtidigt som regeringen inte inflationssäkrar statsbidragen. Det märks, för både elever och lärare. Kommuner som har barn med skyddad identitet placerade från andra kommuner får inte ersättning för deras utbildningskostnader. Eleverna ska få sina behov tillgodosedda, som alla andra, för att klara utbildningsmålen, men kommunen får inte resurser för det.

Det finns kommuner som har ett stort antal barn med skyddad identitet placerade på till exempel större boenden eller många familjehem i kommunen. För små kommuner med hög andel barn med skyddad identitet blir påverkan stor för alla elever, eftersom de knappa statsbidragen ska räcka till betydligt fler elever än de är avsedda för. Elever med skyddad identitet kräver ofta extra anpassningar, studiehandledning med mera, och detta är svårt att tillgodose utan ersättning. Många elever hamnar därför i kläm.

Det finns i dagsläget inte någon reglerad skyldighet för en placerande kommun att ersätta den mottagande kommunen för kostnader för elever med skyddad identitet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Avser ministern att inom sitt ansvarsområde agera för att ändra regelverket så att elevers kunskapsutveckling inte ska drabbas?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:336 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2023/03430 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:336 av Åsa Eriksson (S)
Statsbidrag för elever med skyddad identitet

Åsa Eriksson har frågat finansministern om hon avser att inom sitt ansvarsområde agera för att ändra regelverket för elever med skyddad identitet så att elevers kunskapsutveckling inte ska drabbas. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Av 10 kap. 25 § skollagen (2010:800) framgår det att en elev har rätt att bli mottagen i en grundskola som anordnas av en annan kommun än den som ska svara för elevens utbildning, om eleven med hänsyn till sina personliga förhållanden har särskilda skäl att få gå i den kommunens grundskola. Innan kommunen fattar beslut om att för ett visst läsår ta emot en sådan elev ska den inhämta yttrande från elevens hemkommun. Vidare framgår att en elev som vistas i ett s.k. hem för vård eller boende (HVB) och som är beläget i en annan kommun än den som ska svara för elevens utbildning har rätt att bli mottagen i en grundskola i den kommun där eleven vistas. Regeringen har föreslagit att det ska tydliggöras i skollagen att en elev som vistas i ett skyddat boende i en annan kommun än hemkommunen ska ha rätt att bli mottagen i en grundskola i vistelsekommunen (prop. 2023/24:31).

I skollagen finns även bestämmelser om interkommunal ersättning. Bland annat framgår det att en kommun som i sin grundskola har en elev från en annan kommun ska ersättas för sina kostnader för elevens utbildning av elevens hemkommun, om elevens skolgång i kommunen grundar sig på bl.a. 10 kap. 25 §. Om ett barn som bor i ett familjehem folkbokförs i kommunen där familjehemmet ligger har den kommunen ansvar att erbjuda barnet utbildning på samma villkor som för andra barn i kommunen. När det gäller personer med skyddad folkbokföring ska hemkommunen i skollagen avse den kommun som personen stadigvarande vistas i eller, om han eller hon saknar stadigvarande vistelseort, den kommun som han eller hon för tillfället uppehåller sig i (29 kap. 6 §).

Jag kan konstatera att det således finns förutsättningar för en kommun att ta emot elever som med hänsyn till sina personliga förhållanden har särskilda skäl att få gå i den kommunens grundskola och att det då föreligger en skyldighet för hemkommunen att ersätta kostnaderna för elevens utbildning.

Stockholm den 13 december 2023

Lotta Edholm

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.