statschefen

Skriftlig fråga 2003/04:764 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-02-17
Besvarad
2004-02-24
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:764

av Fredrik Olovsson (s) till statsrådet Pär Nuder om statschefen

Kungens uttalande om diktaturen Brunei, och hovets försvar av detsamma, har med rätta väckt stor uppmärksamhet, upprördhet och förvåning. För svenskt vidkommande är det givetvis genant att statschefen inte tydligt tar avstånd från diktaturer och står upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Även om jag, som republikan, helst vill se monarkins avskaffande inser jag att det är viktigt att monarken sköter sina konstitutionella uppgifter på ett bra sätt. En åtgärd för att så, i ökad utsträckning, ska bli fallet är kontinuerlig kompetensutveckling i väsentliga frågor, för såväl monarken som hovets personal. Jag inbillar mig att sådana möjligheter finns redan i dag inom ramen för apanaget samt vid konseljer och andra kontakter mellan hovet och regeringen.

Min fråga till Pär Nuder är om statsrådet är beredd att vidta ytterligare åtgärder för att tillse att statschefen får den information som krävs för att han ska kunna sköta sina konstitutionella uppgifter på ett bra sätt.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:764 besvarad av

den 24 februari

Svar på fråga 2003/04:764 om statschefen

Statsrådet Pär Nuder

Fredrik Olovsson har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag är beredd att vidta för att tillse att statschefen får den information som krävs för att han ska kunna sköta sina konstitutionella uppgifter på ett bra sätt.

För att statschefen ska kunna fullgöra sina representativa uppgifter måste han vara väl orienterad i såväl inrikes- som utrikespolitiska förhållanden. 5 kap. regeringsformen innehåller bestämmelser som bland annat syftar till att tillförsäkra statschefen information i dessa hänseenden.

Statschefen ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern (5 kap. 1 §). Sådan information ges fortlöpande. När behov föreligger kan konselj hållas under statschefens ordförandeskap. Konseljer brukar hållas tre gånger per år. Vid dessa ger statsministern en inledande översikt medan övriga statsråd redogör för viktigare frågor inom sina ansvarsområden. Statschefen ska vidare samråda med statsministern innan han reser utrikes (5 kap. 2 §). Detta sker genom att Utrikesdepartementet har kontakt med statschefen och utarbetar förslag till statsbesök. Förslaget lämnas till statsministerns statssekreterare. Sedan Statsrådsberedningen lämnat klartecken föredras planen för statsbesök av Utrikesdepartementet för statschefen. Avsikten med samrådet är bland annat att samordna statschefens resor med landets utrikespolitik. Inför ett statsbesök lämnar Utrikesdepartementet också omfattande information och underlag om det land som besöket avser. Informationen och underlaget lämnas direkt till statschefen i såväl muntlig som skriftlig form.

Sammanfattningsvis anser jag att de möjligheter till information och samråd som föreskrivs inom ramen för regeringsformen fungerar väl.

Svaret på Fredrik Olovssons fråga är alltså att jag inte ser något behov av att vidta ytterligare åtgärder i denna del.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.