Statsministerns syn på ägandet i Scania

Skriftlig fråga 2006/07:329 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-08
Anmäld
2006-12-08
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga

2006/07:329 Statsministerns syn på ägandet i Scania

av Fredrik Olovsson (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Statsministern har kommenterat ägandet i Scania på ett sätt som indikerar att han helst ser att företaget förblir svenskt. Enligt TT är statsministern orolig för att svenskt näringsliv ska utvecklas till något slags dotterbolagsekonomi, där huvudkontor flyttar någon annanstans och enbart produktion och mindre kunskapsinriktade jobb blir kvar.

I utländska medier kan man däremot läsa att statsministern inte tycker att det spelar någon roll om de helt eller delvis statliga företagen, som regeringen avser att sälja ut, förblir svenska. Det är intressant att ett ägande som regeringen kan påverka, och som bland annat innehåller företag som Nordea, Telia Sonera, LKAB, Vattenfall, Sveaskog och SBAB, gärna får säljas ut till utländska intressen medan det är viktigt att behålla privat ägda företag i svensk ägo. Av detta kan man få intrycket av att statministern inte tycker att de företag som staten i dag äger helt eller delvis är viktiga för Sverige.

Min fråga är därför om statsministern gör bedömningen att det finns någon principiell skillnad mellan Scania och de statligt ägda företagen i detta avseende.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:329 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:329 Statsministerns syn på ägandet i Scania

Näringsminister Maud Olofsson

Fredrik Olovsson har frågat statsministern om det finns en principiell skillnad i bedömningen mellan Scania och de statligt ägda bolagen avseende ett utländskt huvudägande. I frågan refereras till ett par mediesammanhang med uttalanden om utvecklingen av svenskt näringsliv och den aktuella situationen med ett utländskt bud på Scania samt försäljning av statligt ägda företag till utländska intressen. 

Den nya regeringens mål är bland annat att skapa goda förutsättningar för ett starkt och konkurrenskraftigt näringsliv i Sverige. Det ska finnas bra förutsättningar att driva och utveckla företag i Sverige. Vidare ska det vara attraktivt för både inhemska, likväl som för utländska intressen att investera i Sverige och i svenska företag. Vi ska ha ett företagsklimat i världsklass.

Regeringens roll är inte att kommentera enskilda affärer. Det är en fråga för ägarna. Det ligger ett stort värde i att regeringen kan skapa förutsättningar som leder till att svenska intressen äger och utvecklar företagande och produktion i Sverige. Detta ska dock inte ses i direkt konflikt med att Sverige och svenska företag kan attrahera utländska ägarintressen eller att nya frivilliga samarbeten utvecklas mellan olika företag. Jag är övertygad om att detta både berikar och stärker det svenska näringslivets konkurrenskraft långsiktigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.