Stenmård

Skriftlig fråga 2020/21:2430 av Runar Filper (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-01
Överlämnad
2021-04-06
Anmäld
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Ett nytt mårddjur har upptäckts i Sverige, närmare bestämt stenmård i nordöstra Skåne. Den kan orsaka skada i hus, bilar, hönsgårdar med mera.

De djur som har observerats har vid närmare identifikation inte visat sig vara vår svenska skogsmård utan arten stenmård – en art som aldrig tidigare observerats i Sverige. Arten är däremot vanlig i Danmark och nere på den europeiska kontinenten.

Djuret påverkar den biologiska mångfalden och är en stor skadegörare som ytterst drabbar människor, då den söker sig till bilar och hus för att gnaga på elkablar med mera.

Om ingenting görs snart kan det bli väldigt svårt att bli av med den nya arten eftersom den kan sprida sig på kort tid. Stenmården är ännu inte listad som invasiv art av Naturvårdsverket.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:​

Tänker ministern agera för att reducera och utplåna denna invasiva art, för att den inte ska ta plats i den svenska faunan och där påverka den biologiska mångfalden, och tänker statsrådet ge ett uppdrag till Naturvårdsverket att lista stenmården som invasiv art?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2430 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00755 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21: 2430 av Runar Filper (SD)
Stenmård

Runar Filper har frågat mig om förekomsten av stenmård i Sverige och om jag tänker agera för att reducera och utplåna denna invasiva art.

Inledningsvis vill jag informera mer allmänt om arbetet med invasiva främmande arter i Sverige. Vi har skyldigheter att genomföra åtgärder mot invasiva främmande arter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter. Det gäller de arter som är av så kallad unionsbetydelse och finns listade på en gemensam unionsförteckning. Eftersom stenmård förekommer naturligt i andra medlemsstater så kan den inte listas som invasiv främmande art på den gemensamma unionsförteckningen.

Utöver EU-förordningen regleras det nationella arbetet med att förhindra introduktion och spridning av invasiva främmande arter genom förordningen (2018:1939) om invasiva främmande arter. Förordningen erbjuder möjligheter för de svenska myndigheter som regeringen pekat ut att föreslå arter till en förteckning över invasiva främmande arter av nationell betydelse. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har aviserat att de under 2021 avser att föreslå vilka invasiva arter som bör föras upp på en nationell lista. I samband med överlämnandet får regeringen kännedom om vilka arter myndigheterna föreslår.

Jag delar Runar Filpers oro över det hot som invasiva främmande arter utgör för den biologiska mångfalden. Ju tidigare en insats kan göras desto mindre blir den skada som kan uppkomma jämfört med om insatsen görs för sent. Därför satsar regeringen totalt 100 miljoner kronor under 2021 för myndigheternas arbete med att förhindra introduktion och spridning av invasiva främmande arter.

Regeringen följer myndigheternas arbete med invasiva främmande arter. Det är viktigt att rätt prioriteringar görs och att de största hoten kan hanteras effektivt. Även om fynden av stenmård varit få i Sverige och myndigheterna bedömer att arten inte utgör ett lika stort hot som andra arter så är det viktigt att övervakning och åtgärder som rör stenmård fortsätter.

Stockholm den 14 april 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.