stöd till Ånge kommun

Skriftlig fråga 2004/05:72 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-30
Anmäld
2004-09-30
Besvarad
2004-10-06
Svar anmält
2004-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 september

Fråga 2004/05:72

av Bertil Kjellberg (m) till statsrådet Ulrica Messing om stöd till Ånge kommun

I skuggan av regementsnedläggningen i Östersund har en annan och mindre inlandskommun drabbats av nedläggning av en av kommunens viktigaste arbetsplatser. För någon vecka sedan meddelade Fuji Color att de avsåg att avveckla sin verksamhet i Ånge och flytta över denna till Skärholmen. Ånge, som tidigare har drabbats av betydande företagsnedläggningar, mister därmed i ett slag 85 betydande arbetsplatser.

Smärre insatser har gjorts från Länsstyrelsen i Västernorrland, men jag anser att om Ånge ska ha en möjlighet att bygga en livskraftig framtid behövs mer betydande insatser. Dessa insatser kan gärna kombineras med insatser i grannkommuner med liknande bekymmer. Det vore av värde om regeringen gjorde en rejäl satsning på inlandskommunerna i mellersta Norrland.

Är statsrådet beredd att arbeta fram ett särskilt stödpaket för Ånge och dess grannkommuner?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:72 besvarad av

den 6 oktober

Svar på fråga 2004/05:72 om stöd till Ånge kommun

Statsrådet Ulrica Messing

Bertil Kjellberg har frågat mig om jag är beredd att utarbeta ett särskilt stödpaket för Ånge och dess grannkommuner.

Bakgrunden till frågan är att Fujicolor Sverige AB beslutat att avveckla sin verksamhet i Ånge, som sysselsätter ca 85 anställda. Kommunen har också redan tidigare drabbats av betydande sysselsättningsminskningar.

Låt mig först säga att jag förstår den oro som de anställda vid bolaget och andra berörda känner inför en osäker framtid.

Det är därför viktigt att alla berörda parter nu tar aktiv del i arbetet med att mildra de negativa effekterna. Det är i första hand kommunen och dess innevånare som själva har möjligheter att bedriva ett sådant arbete. Staten kan dock bidra med insatser med olika inriktningar. Enligt vad jag erfarit har också redan en omställningsgrupp med deltagande av bolaget, kommunen, länsarbetsnämnden och länsstyrelsen bildats.

Arbetsmarknadspolitiken har en viktig uppgift i detta arbete. Arbetsmarknadsstyrelsen har regeringens uppdrag att säkerställa att nödvändiga resurser och kompetens för arbetsmarknadspolitiska insatser styrs till de områden där de bäst behövs, till exempel orter som drabbas av större varsel. Resurserna ska fördelas utifrån regionala förutsättningar och vid behov omfördelas under budgetåret. Länsarbetsnämnden har också redan beslutat om viss resursförstärkning vid arbetsförmedlingen i Ånge.

Regeringen bedriver också en aktiv regional utvecklingspolitik för att ta till vara de tillväxtmöjligheter som finns i olika delar av Sverige. I denna ingår särskilda åtgärder för områden som bedöms ha särskilda behov, i första hand Norrlands inland till vilket Ånge och de flesta av grannkommunerna räknas i detta sammanhang.

Kommunerna ingår således i nationellt stödområde A, vilket innebär att såväl befintliga företag som företag som etablerar sig kan få högsta möjliga bidrag för bland annat investeringar och sysselsättningsökning. De kan även få transportbidrag för varor och socialavgifterna är nedsatta upp till en viss lönesumma. Ånge och dess grannkommuner ingår vidare i EG:s strukturfondsprogram Mål 1 Södra skogslänsregionen vilket ger ytterligare möjligheter att finansiera bland annat projekt som kan stimulera näringslivets utveckling.

En särskild delegation arbetar för närvarande också på regeringens uppdrag för att långsiktigt stärka den regionala utvecklingen i norra Sveriges inland.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län disponerar 118,5 miljoner kronor under 2004 för regionala utvecklingsinsatser i länet. Enligt vad jag erfarit har länsstyrelsen redan beslutat om åtgärder i samband med den förestående neddragningen.

Jag räknar med att länsstyrelsen kommer att vidta ytterligare insatser för kommunen och planerar inte att utarbeta något särskilt stödpaket för Ånge eller dess grannkommuner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.