Stöd till avhoppade kriminella

Skriftlig fråga 2012/13:392 av Gustafsson, Billy (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-14
Anmäld
2013-03-14
Besvarad
2013-03-19
Svar anmält
2013-03-19
Besvarad
2013-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2012/13:392 Stöd till avhoppade kriminella

av Billy Gustafsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Regelverk har skärpts, och de rättsvårdande myndigheterna har förstärkt sina insatser mot den organiserade brottsligheten. Men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt.

Det har framgått på senare tid, inte minst i mitt eget län, Östergötland. Norrköping och Linköping har drabbats av de kriminella gängens strider och framfart i övrigt.

Ett fruktbart projekt har bedrivits i Norrköping i syfte att stödja personer som vill lämna den kriminella världen.

Tyvärr har projektet av budgetskäl inte kunnat fullföljas i önskad omfattning. Liknande projekt lär bedrivas även i andra kommuner. Kommunerna har självfallet ett ansvar, men det finns rimligen också ett nationellt ansvar.

Inte minst för att stärka människors tilltro till rättssamhället krävs ytterligare insatser mot den organiserade brottsligheten. Detta är en fråga och en angelägenhet där det är önskvärt med en bred parlamentarisk samsyn.

Mot denna bakgrund är min fråga till justitieministern:

 På vilket sätt justitieministern är beredd att stödja ovan beskrivna insatser?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:392 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 mars

Svar på fråga

2012/13:392 Stöd till avhoppade kriminella

Justitieminister Beatrice Ask

Billy Gustafsson har frågat mig på vilket sätt jag är beredd att stödja insatser som syftar till att bekämpa den organiserade brottsligheten och underlätta avhopp från kriminella gäng.

Regeringen har genomfört en historisk satsning för att stärka rättsväsendet och höja ambitionsnivån i den brottsbekämpande verksamheten. Det har bland annat inneburit att vi har fler poliser på våra gator och att rättsväsendets förutsättningar att utreda och lagföra brott har ökat. En viktig del av denna satsning har varit en förstärkning av det myndighetsövergripande arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Rättsväsendets myndigheter har en viktig roll i arbetet med att stödja personer som vill lämna den kriminella världen. Detta arbete bedrivs såväl i den egna verksamheten som i samverkan med andra. Det är angeläget att samverkan mellan olika myndigheter och regioner i landet utvecklas och förstärks så att kunskap och erfarenhet på området får spridning. Ett exempel på samverkan är Kunskapscentrum mot organiserad brottlighet i Göteborg där tio statliga myndigheter samverkar med Göteborgs stad mot gängkriminalitet, organiserad brottslighet och otillåten påverkan. Vid Kunskapscentrum pågår bland annat ett arbete med att utveckla en modell för hur man hanterar avhopp från kriminella gäng och nätverk. Av betydelse för stödet till avhoppare är också det arbete som ideella organisationer bedriver och som utgör ett viktigt komplement till andra insatser på området.

I detta sammanhang vill jag dessutom betona vikten av tidiga och tydliga insatser för att förebygga brott och minimera återfall i brott bland unga. Det arbete som bedrivs för att motverka rekrytering till kriminella gäng är minst lika betydelsefullt som arbetet med att underlätta avhopp.

Regeringen har därför gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att aktivt stödja arbetet med sociala insatsgrupper för unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil. Uppdraget är en följd av det pilotprojekt med sociala insatsgrupper som leddes av Rikspolisstyrelsen 2011–2012 och som bland annat bedrivits i Östergötland. Ansvaret för att fortsätta arbetet med eller inrätta sociala insatsgrupper ligger hos kommuner och andra berörda lokala aktörer. Ett framgångsrikt arbete förutsätter dock fortsatt engagemang från nationell nivå. För att betona vikten av samverkan har jag och barn- och äldreminister Maria Larsson bjudit in de ansvariga för nio myndigheter och organisationer till ett rundabordssamtal om sociala insatsgrupper den 21 mars.

Jag är övertygad om att arbetet med att motverka rekrytering till och underlätta avhopp från kriminella gäng kan stärkas ytterligare genom att berörda myndigheter, kommuner och organisationer fortsätter att utveckla sin samverkan och på så sätt tar ett gemensamt ansvar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.