Stöd till den indonesiska demokratin

Skriftlig fråga 2016/17:856 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-15
Överlämnad
2017-02-16
Anmäld
2017-02-17
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag, den 15 februari, är det val i den indonesiska huvudstaden Jakarta. Med hjälp av falska nyheter och betalda demonstranter vinner islamistiska fundamentalister alltmer mark. Detta avspeglas också i opinionsmätningar. 

På många sätt har de senaste 20 åren inneburit stora framgångar för befolkningen i Indonesien. Utbildningsnivån har stadigt ökat, fattigdomen minskat och landet har gått från en diktatur till en demokratisk republik. Indonesien har länge varit en sekulär stat, men det riskerar nu att förändras. Inom de närmaste åren finns det risk att odemokratiska islamister med hjälp av populistisk retorik och desinformation vinner mark och tar över allt fler politiska positioner med det uttalade målet att införa sharialagar i hela landet. Två decenniers utveckling mot ett öppnare samhälle kan då gå helt om intet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ kommer ministern att ta för att säkerställa stödet till den indonesiska demokratin?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:856 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17: 856 av Birgitta Ohlsson (L) Stöd till den indonesiska demokratin

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att säkerställa stödet till den indonesiska demokratin.

Indonesien har genomgått en snabb och långtgående demokratiserings-process de senaste 20 åren och i huvudsak fria och rättvisa val genomförs regelbundet på nationell och lokal nivå. Det finns ett livaktigt civilsamhälle och politiska frågor kan i hög utsträckning debatteras öppet. Sociala medier har anammats snabbt och har skapat nya fora för debatt och påverkansarbete men ökar likväl möjligheten till effektiv spridning av desinformation.

Jag delar Birgitta Ohlssons oro över de metoder som används av radikala islamistiska grupper för att nå ut med sitt budskap i Indonesien. Samtidigt representerar de extrema islamistiska krafterna en mindre del av befolkningen och de två största muslimska organisationerna, Nahdiatul Ulama(NU) och Muhammadiyah med tillsammans ca 70 miljoner medlemmar, har tagit avstånd från de fundamentalistiska gruppernas retorik.

Sverige har under de senaste åren stärkt de bilaterala relationerna med Indonesien genom ett ökat antal utgående och inkommande besök av ministrar, statssekretrare, myndigheter, riksdagsdelegationer med flera. Vikten av demokrati och mänskliga rättigheter är något vi regelbundet lyfter fram i våra bilaterala kontakter. Sverige och Indonesien genomför även regelbundna bilaterala konsultationer där samtliga aktuella bilaterala, regionala och globala frågor diskuteras, inklusive demokrati. Nästa bilaterala konsultation planeras äga rum under hösten 2017.

Vidare deltar Sverige i Bali Democracy Forum som årligen arrangeras av Indonesiens regering. 2016 års tema var ”Religion, democracy and pluralism” och Sverige representerades av vårt särskilda sändebud till Organisation of Islamic Cooperation (OIC) och för kampen mot antisemitism och islamofobi. Under konferensen hölls en serie panelsamtal om demokratifrämjande och religiös pluralism. En slutsats från forumet var att religiös pluralism och demokrati är ömsesidigt stärkande.

Sverige samverkar även med Indonesien i demokratifrågor inom International IDEA, en organisation där Indonesien är medlem och som bidrar till att stödja Indonesiens demokrati. Stöd till landets demokrati-utveckling sker också inom ramen för EU:s partnerskaps- och samarbetsavtal med Indonesien, där bland annat en årlig politisk dialog med Indonesien ingår. Genom samarbetet mellan EU och ASEAN driver Sverige också aktivt demokrati som ett viktigt samarbetsområde.

Slutligen arbetar den svenska ambassaden i Jakarta dagligen med att främja demokratin i Indonesien. Under Jakartas guvernörsval den 15 februari deltog ambassadören och ambassadens personal som val-observatörer. Enligt ambassaden var valen välorganiserade och avlöpte fredligt.

Stockholm den 22 februari 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.