Stöd till hotellbranschen

Skriftlig fråga 2020/21:1771 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-11
Överlämnad
2021-02-11
Anmäld
2021-02-12
Svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Hotellbranschen har nu under drygt ett år befunnit sig i mer eller mindre mörker. De kommande månaderna ser det inte ut att lätta när det kommer till bokningar, då riktlinjer kvarstår kring resor. Vaccinationstakten håller inte den nivå vi önskat för att säkerställa att sommaren blir den lättnad vi så starkt önskar. Det här lämnar hotellbranschen fortsatt i mörker ytterligare månader framöver. De större hotellkedjorna signalerar att stöden som hittills tagits fram inte når fram och att de slår i taket för hur stöd kan tas emot.

I en situation när upp till 90 procent av verksamheten uteblir på grund av pandemin, enligt Visita, och de regler för resor som lämnas av såväl regering som Folkhälsomyndigheten lämnar det hotellbranschen i en ohållbar fortsatt akut situation.

Ofta är det inom denna sektor som arbetstillfällen för unga människor och människor med utländsk bakgrund finns. Att dessa arbetstillfällen finns kvar efter krisen är av största vikt för att snabbt komma till stånd med att minska den höga arbetslösheten, framför allt inom de två ovan nämnda grupperna vilka utmärkt sig i att skjuta i höjden.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka hotellbranschens möjligheter att överleva pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1771 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/00438 N2021/00476 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1717 av Tobias Andersson (SD) Stöd till hotellbranschen och fråga 2020/21:1771 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) Stöd till hotellbranschen

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser vidta några ytterligare åtgärder för att underlätta för hotellbranschen. Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka hotellbranschens möjligheter att överleva pandemin.

Hotellbranschen är en av de branscher som särskilt har drabbats ekonomiskt till följd av coronapandemin och regeringen har presenterat en rad stödåtgärder för att företag ska kunna överbrygga de negativa ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin. Dessa inkluderar bland annat omställningsstöd, omsättningsstöd för enskilda näringsidkare, korttidspermittering, likviditetsstöd i form av anstånd med skatteinbetalningar, kreditgarantier (företagsakuten), lättnader i a-kassan för företagare och sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter. I samband med att smittspridningen tilltagit har regeringen meddelat att flera av stödåtgärderna förlängs för att stötta svenska jobb och företag genom krisen.

Regeringen har också nyligen avsatt medel för ett nytt nedstängningsstöd och föreslagit en ny period med statligt stöd under vilken vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran.

Samtidigt är det så att lagstiftningsprocessen tar tid, även om det går mycket snabbare nu än det annars gör, och i många fall krävs det godkännande av EU-kommissionen för att få stöden på plats.

För att företag ska klara den akuta likviditeten har vi därför både förlängt och utökat likviditetsstödet via skattekontot. Det innebär bl.a. att företagen kan skjuta upp inbetalningen av ytterligare tre månaders skatt. Anstånd kan på samma sätt som tidigare beviljas retroaktivt, vilket innebär att företag kan få tre månaders inbetald skatt återbetald redan nu i februari.

Regeringen följer noggrant utvecklingen och analyserar löpande behovet av justeringar och erforderliga åtgärder för näringslivet.

Stockholm den 16 februari 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.