Stöd till idrottsrörelsen

Skriftlig fråga 2020/21:146 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-01
Överlämnad
2020-10-02
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-14
Sista svarsdatum
2020-10-14
Besvarad
2020-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I våras var det 14 SHL-lag och 10 SDHL-lag som fick se ett snöpligt avslut på den ishockeysäsong alla kämpat sig igenom. En stor del av alla lag har på grund av covid-19 tvingats till permitteringar och neddragningar av sin verksamhet. Idrott är en folkrörelse som engagerar och intresserar en stor del av vår befolkning, och under hela sommaren har vi sett alla svenska fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare. Detta är bara två av alla idrotter som är stora i vårt land, och det som alla har gemensamt är att de publikintäkter de tidigare budgeterat med och övriga intäkter i samband med matcher helt har uteblivit.

Vi har en idrottsrörelse i fritt fall, och frågan är hur många klubbar som har ekonomi att fortsätta driva verksamhet och spela matcher utan publikintäkter.

Jag har stor förståelse att vi alla måste hjälpas åt att minska smittspridningen av covid-19, men det finns åtgärder som kan göras trots den snäva 50-personersbegränsningen. Det råder en stor inkonsekvens i de restriktioner som finns för att minska smittspridningen av covid-19, och därför ser jag att en översyn måste till för att se över denna inkonsekvens. Det finns ingen begränsning av hur många människor vi får vara på ett stort köpcentrum, och det finns inga begräsningar inom kollektivtrafiken. På flygplatserna måste alla ta på sig ett munskydd och använda munskydd under hela flygresan. Vad är det som hindrar att idrottsklubbar med stora arenor får ta in publik som sitter med två meters mellanrum och man har en logistik när man tar in och ut publik från arenan? Regeringen har avsatt 1 miljard kronor till de stora SHL-klubbarna, men det är pengar som långt ifrån kommer att täcka klubbarnas stora intäktsförluster som följer av att de måste spela för tomma läktare. 

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är:

 

När avser ministern att vidta ytterligare åtgärder för att stötta upp landets stora folkrörelse, och vad kommer i så fall detta stöd att innehålla? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:146 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/

02103

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:146 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Stöd till idrottsrörelsen

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig när jag avser att vidta ytterligare åtgärder för att stötta upp landets stora folkrörelse, och vad detta stöd i så fall kommer att innehålla.

Jag vill tacka för frågan och för det engagemang för en stark idrottsrörelse som frågeställaren uppvisar.

Från den dag förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar trädde i kraft har jag haft en intensiv och konstruktiv dialog med företrädare för idrottsrörelsen och lyssnat till hur pandemin och de införda restriktionerna drabbar idrotten. Under hela pandemin har det också varit en viktig åtgärd för mig som idrottsminister att säkerställa att en dialog förs mellan idrottsrörelsen och Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har hela tiden varit medveten om att många har drabbats hårt av förbudet och att det upplevs som trubbigt. Eftersom det är viktigt att begränsningarna inte i onödan drabbar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt har regeringen under en tid planerat för att införa ett ytterligare undantag i förbudsförordningen gällande arrangemang med sittande publik. Vi har hela tiden varit tydliga med att undantag bara kan göras om läget i pandemin medger det och efter att ha inhämtat Folkhälsomyndighetens bedömning beslutade regeringen förra veckan att i detta skede inte införa undantaget. Regeringen kommer återkomma med nytt besked i frågan så snart det är möjligt.

De två extra ändringsbudgetar som riksdagen beslutat om innehåller 1,5 miljard kronor extra till idrotten för 2020. Syftet med stödet är att mildra pandemins ekonomiska konsekvenser för föreningar och förbund. Det generella stödet till företag och jobb har också kommit idrottsrörelsen till del i stor utsträckning.

Regeringen välkomnar att idrottsrörelsen själv gör ett analysarbete kring vad konsekvenserna av coronapandemin kommer att bli på längre sikt. Det är viktigt för regeringen att säkra idrottsrörelsens överlevnad genom krisen och stödet under 2020 har varit viktigt. Regeringen följer nu utvecklingen noggrant och kommer att fatta de beslut som behövs.

Stockholm den 14 oktober 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.