stöd till nazismens offer

Skriftlig fråga 1998/99:709 av Pilsäter, Karin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-04
Anmäld
1999-06-10
Besvarad
1999-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:709 av Karin Pilsäter (fp) till statsrådet Pierre Schori om stöd till nazismens offer

 

I Sverige gör vi ett stort arbete för att levandegöra kunskapen om Förintelsen och Förintelsens offer, särskilt att förmedla vidare kunskapen kring detta och våra demokratiska värderingar om alla människors lika värde till unga människor. Detta arbete är minst lika viktigt i dag som tidigare. Nynazistiska organisationer sticker upp sina fula trynen och det mesta tyder på att nynazistiska idéer har samband med de brutala polismorden i Östergötland. Arbetet med att skapa goda värderingar hos människor får inte avstanna en minut. Alla demokratiska krafter i vårt land måste samverka för att ge ett entydigt besked - antisemitism och rasism kan aldrig accepteras.

den 4 juni

Samtidigt finns det människor i vårt land som personligen bär med sig minnen och erfarenheter av Förintelsen. Människor som kommit hit exempelvis undan dagens antisemitism i Ryssland och Ukraina, vilka i somliga fall inte erhåller skydd och uppehållstillstånd i vårt land. Deras historia och erfarenheter borde vägas in tillsammans med den nuvarande situationen och deras behov av återförening med unga familjemedlemmar. De människor som till följd av Förintelsen bär på fasansfulla minnen borde få dessa upplevelser beaktade i en asylprövning.

 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Schori vilka åtgärder han är beredd pröva för att säkerställa att de människor som överlevt Förintelsen skall kunna få en värdig behandling av ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige.

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:709 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:709 om stöd till nazismens offer
    Statsrådet Pierre Schori

 

Karin Pilsäter har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att pröva för att säkerställa att de människor som överlevt Förintelsen skall kunna få en värdig behandling av sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige.

Jag är av samma uppfattning som Karin Pilsäter vad gäller vikten av att vi i Sverige fortsätter arbetet med att levandegöra kunskapen om Förintelsen och dess offer. Regeringen tog i juni 1997 initiativ till en bred informationsinsats om Förintelsen - kallad "Levande historia". Syftet var att med utgångspunkt från Förintelsen under andra världskriget ta upp frågor om medmänsklighet, demokrati och alla människors lika värde. Genom kunskap och debatt vill vi förhindra att något liknande händer igen. Genom insatser av nämnt slag visar vi också respekt och medkänsla med de människor som drabbats av Förintelsens fasor.

Karin Pilsäter anser att de människor som till följd av Förintelsen bär på fasansfulla minnen borde få dessa upplevelser beaktade i en asylprövning. Det är principiellt viktigt att flyktingpolitiken sätter skyddsbehovet i centrum. Asylrätten upprätthålls genom en noggrann och rättssäker individuell prövning av varje asylansökan, där åberopade skyddsskäl är avgörande. Politiken på detta område måste vara konsekvent för att kunna kallas rättssäker och kriterierna för uppehållstillstånd måste vara lika för alla.

Det är för mig viktigt att samtliga asylsökande - såväl de som överlevt Förintelsens fasor som andra - skall få en rättssäker, human och värdig behandling av sina ansökningar. Genom att kunskapen om Förintelsen och dess offer sprids och levandegörs kan vi alla, inklusive de myndigheter som har att handlägga ansökningar om uppehållstillstånd, bättre förstå vad dessa människor fått utstå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.