stölder av medeltida kyrkoskatter

Skriftlig fråga 2001/02:1477 av Larsson, Ewa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-05
Besvarad
2002-08-19
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 augusti

Fråga 2001/02:1477

av Ewa Larsson (mp) till kulturminister Marita Ulvskog om stölder av medeltida kyrkoskatter

Under sommaren 2002 har rapporterats om att svenska antikviteter nu köps upp i stora mängder och förs ut ur landet. Sverige äger även en ur europeisk synpunkt unik skatt av medeltida antikviteter: medeltida bemålade träskulpturer som finns i vissa gamla kyrkor.

Tidigare stals kyrksilver som snabbt kunde omsättas i pengar. Under 1990-talet började stölder förekomma av just gamla medeltida bemålade träskulpturer. Lidens vackra medeltidskyrka i Indalens storslagna dalgång har t.ex. drabbats av inbrott 1995 och 2001.

Länsmuseerna erbjuder nu kyrkorna att deponera träkonsten på museerna i stöld- och brandsäkra klimatsäkrade lokaler. De erbjuder även församlingarna elektronisk övervakning samt mekaniskt skydd i form av smidat koppel som håller fast de unika bilderna. Arbetet går dock trögt och är beroende av intresse och engagemang ute i församlingarna. Men hela landets kulturskatter är en riksangelägenhet!

Miljöpartiet anser att svenska antikviteter ska förbli i landet och inte exporteras och säljas till rika samlare i andra länder. Miljöpartiet anser även att stölder av unik medeltida träkonst ur våra kyrkor inte längre kan accepteras. Det är helt oacceptabelt och jag vill därför fråga ministern:

Avser ministern att verka för att omedelbara åtgärder vidtas för att bevara landets antikviteter och unika medeltida kyrkoskatter kvar i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1477 besvarad av

den 19 augusti

Svar på fråga 2001/02:1477 om stölder av medeltida kyrkoskatter

Kulturminister Marita Ulvskog

Ewa Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att omedelbara åtgärder vidtages för att bevara landets antikviteter och unika medeltida kyrkoskatter kvar i Sverige.

Som framgår av lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. är kulturarvet en angelägenhet för alla och en del av våra samlade resurser som måste förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Ansvaret för detta delas av alla. Att värna det nationella kulturarvet innebär också att bevaka att utförsel av kulturföremål inte sker okontrollerat. Enligt 5 kap. lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. krävs tillstånd för utförsel. Olika myndigheter inom kulturområdet och Stiftelsen Nordiska museet har ansvaret för att bevilja tillstånd med Riksantikvarieämbetet som samordnare. Tullverket har att övervaka att utförseln av kulturföremål sker i enlighet med gällande bestämmelser.

Jag ser allvarligt på olaglig utförsel av kulturföremål och avser därför att kalla berörda myndigheter till överläggningar för att få deras samlade syn på tillämpningen av gällande bestämmelser och omfattningen av olaglig utförsel. Därefter kommer jag att överväga ytterligare åtgärder.

Statens kulturråd hade under 2001 regeringens uppdrag att tillsammans med de centrala museerna utarbeta en strategi för att förbättra säkerheten vid museerna, innefattande såväl stöldsäkerhet som brandsäkerhet. Erfarenheterna från museiområdet går att tillämpa även på kyrkor. Kulturrådet har haft och kommer också i fortsättningen att ha utbildning i säkerhetsfrågor. Även Riksantikvarieämbetet anordnar utbildning för museipersonal och företrädare för Svenska kyrkans församlingar i bevarandefrågor, där säkerhetsfrågor ingår som en självklar del.

Från länsstyrelserna har jag erfarit att tillsynsverksamheten inom kulturmiljöområdet har intensifierats i länen, vilket innebär att länsstyrelsepersonalen kan upplysa de berörda församlingarna om vilka värden som finns där. Bland annat mot bakgrund av den stöldvåg som drabbat kyrkor i olika delar av landet har planer för tillsyn av bl.a. kyrkliga kulturminnen utarbetats i flera län och förebyggande tillsynsarbete genom information och besök har ökat.

Ökad kunskap om och utveckling av det brottsförebyggande arbetet visar att ett samordnat och fokuserat arbete kan leda till goda resultat som ökad säkerhet. Svenska kyrkan och dess församlingar har här ett stort ansvar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.