Stölder på byggarbetsplatser

Skriftlig fråga 2020/21:2980 av David Josefsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-25
Överlämnad
2021-05-25
Anmäld
2021-05-26
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt en artikel i Dagens industri den 21 maj anmäldes närmare 6 000 inbrottsstölder på byggarbetsplatser förra året.

Trenden är stigande, och enligt branschorganisationen Byggföretagen uppskattas det totala värdet på det stulna ligga långt över 2 miljarder kronor. Det som stjäls är bland annat bygg- och arbetsmaskiner, byggnadsställningar, vitvaror och dörrar. Även byggmaterial som koppar stjäls.

Stölderna både försenar och fördyrar byggen, och bland de regioner där stölderna ökat mest märks Polisregion Väst där stölderna ökade med 26 procent förra året.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att vidta för att minska inbrottsstölder från svenska byggarbetsplatser?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2980 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/ 02087 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2980 av David Josefsson (M)
Stölder på byggarbetsplatser

David Josefsson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att vidta för att minska inbrottsstölder från svenska byggarbetsplatser.

Regeringen arbetar hårt för att myndigheterna ska ha så effektiva verktyg som möjligt för att slå tillbaka mot stöldligor och bekämpa all form av kriminalitet. Att bygga ut Polismyndigheten är en prioriterad fråga för regeringen och vi genomför en historisk satsning på myndigheten. Förra året passerade vi halvvägs på vägen mot målet om 10 000 fler polisanställda år 2024. Under de kommande åren väntas flera tusen nya poliser anställas runt om i landet. Detta kommer att stärka arbetet med att bekämpa stöldligorna än mer.

Inte sällan är stölder från byggarbetsplatser organiserade eftersom det ofta krävs någon form av organisation för att omsätta stöldgodset till pengar.

Som exempel på hur Polismyndigheten arbetar för att motverka detta kan nämnas en fördjupad samverkan mellan entreprenörer, kommunen och polisen. Genom användning av belysning, staket, kamerabevakning och larm kan byggarbetsplatserna bevakas efter arbetstid. Därutöver genomförs åtgärder i syfte att göra materiel mindre stöldbegärligt, till exempel genom att förse större maskiner med GPS-utrustning samt att DNA-märka handverktyg.

Ett mer strategiskt och effektivt arbete mot stöldligor försvårar gränsöverskridande, organiserad brottslighet. Det här arbetet är därför viktigt ur flera aspekter. Regeringen har, bland annat för att försvåra för kriminella nätverk att bedriva och fördjupa sin organiserade brottslighet i Sverige, nyligen föreslagit att Tullverket ska få utökade möjligheter att ingripa mot brott som ligger utanför myndighetens ordinarie verksamhet, som till exempel utförsel av stöldgods. Förslaget lämnades till riksdagen den 6 maj i år (prop. 2020/21:192) och föreslås börja gälla från och med den 1 augusti 2021.

Ett annat exempel på regeringens initiativ är att regeringen har gett Kustbevakningen utökade möjligheter att ingripa mot brott och ordningsstörningar även i frågor som ligger utanför myndighetens självständiga verksamhetsområde. Till exempel kan myndigheten nu bistå Polismyndigheten med att stoppa ekipage med misstänkt stöldgods.

Avslutningsvis kan nämnas att regeringen har tillsatt en utredning om effektivare polisiära åtgärder i gränsnära områden, som ska ta ställning till om det bör göras lagändringar för att effektivisera brottsbekämpningen nära gränserna. Det kan bland annat handla om ändringar när det gäller möjligheten att bedriva kamerabevakning och befogenheten att använda tvångsmedel som kroppsvisitation och genomsökande av fordon i brottsförebyggande syfte. Utredningens förslag ska i första hand avse Polismyndigheten men i den utsträckning det är motiverat får förslagen även gälla andra myndigheter, till exempel Tullverket. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag i september i år.

Stockholm den 2 juni 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.