Storföretag och diskriminering

Skriftlig fråga 2012/13:683 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-02
Besvarad
2013-08-14
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga

2012/13:683 Storföretag och diskriminering

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

SVT kunde nyligen berätta om hur en kvinna blev trakasserad på ett svenskt storföretags huvudkontor i Stockholm. Hon hade tolv års erfarenhet som ingenjör inom den internationella telekomindustrin när hon fick jobbet i Stockholm.

Hennes kolleger föreläste, enligt SVT-referatet, på fikapausen om hur mycket sämre kvinnor var än de själva på alla sätt och om hur kvinnor bara gjorde dem frustrerade. De sade att kvinnor har en tredjedel av männens intellektuella kapacitet. Om en kvinna frågade dem om något brukade de svara med könsord och att kvinnor inte var värda deras uppmärksamhet. Kvinnan fick också närgångna frågor om sin sexuella läggning, och ämnet diskuterades också vid ett sammanträde där nästan enbart män var närvarande. Enligt facket kom företagets utredning fram till att det inte fanns tillräckligt med bevis för att säga att kvinnan blivit sexuellt trakasserad på jobbet. Det är en utredning som hon själv inte har fått ta del av. Hon blev sjukskriven och sedan uppsagd.

Nypublicerad statistik från EU visar att en av fem hbt-personer i Sverige har upplevt diskriminering på jobbet under det senaste året.

Att kvinnor och hbt-personer på detta skrämmande sätt kan trakasseras i moderna storföretag i Sverige år 2013 är anmärkningsvärt. Storföretag som vill ha statens och ministrars stöd i exportsatsningar bör som motprestation anamma den kvinnosyn och syn på hbt-frågor som gäller i det offentliga och civila samhällets Sverige.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att stärka jämställdhet och motverka diskriminering i svenska storföretag?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:683 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 14 augusti

Svar på fråga

2012/13:683 Storföretag och diskriminering

Statsrådet Erik Ullenhag

Christina Oskarsson har frågat statsrådet Maria Arnholm vilka initiativ hon avser att ta för att stärka jämställdhet och motverka diskriminering i svenska storföretag.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågorna som tas upp är av stor vikt och regeringen har därför under senare år stärkt arbetet för jämställdhet och har genom diskrimineringslagen (2008:567)och inrättandet av Diskrimineringsombudsmannen (DO) skapat förutsättningar för att bekämpa diskriminering mer effektivt.

Ett av jämställdhetspolitikens delmål är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Som en del i regeringens arbete att nå delmålet har JA-delegationen (dir. 2011:80) fått i uppdrag att lämna förslag på insatser som kan främja jämställdhet i arbetslivet och minska lönegapet mellan kvinnor och män. För att ytterligare kunna främja jämställdhet i arbetslivet ska delegationen också sammanställa och tillgängliggöra kunskap om kvinnors och mäns olika villkor och möjligheter i arbetslivet liksom om de förhållanden som är grunden för dessa skillnader.

Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivaren vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för trakasserier eller repressalier som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller för sexuella trakasserier. Diskrimineringsombudsmannen (DO) utövar tillsyn över att arbetsgivare följer bestämmelserna om aktiva åtgärder enligt lagen. Under 2012 granskade DO i större utsträckning än tidigare arbetsgivares aktiva åtgärder. Syftet är att få arbetsgivare att ta ett ökat ansvar för att säkerställa principen om icke-diskriminering. Regeringen har under 2013 dessutom gett DO i uppdrag att bland annat utöka tillsyns- och främjandeinsatserna avseende arbetsgivares arbete med lönekartläggning. Totalt avsätts 9 miljoner kronor för uppdraget under 2013–2014.

I november 2012 utsåg regeringen också en särskild utredare för att föreslå hur krav på aktiva åtgärder ska utformas och göras tydliga för att bli ett effektivare medel i arbetet med att förebygga diskriminering och uppnå lika rättigheter och möjligheter (dir. 2012:80 och dir. 2013:36). Utredarens arbete ska redovisas senast den 1 februari 2014.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.