Storspiggens påverkan på Östersjön

Skriftlig fråga 2020/21:1838 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-16
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Sista svarsdatum
2021-02-24
Svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Det finns mycket storspigg i de svenska delarna av Östersjön. Utvecklingen oroar på grund av utbredningens konsekvenser för ekosystemet. Forskare vid SLU ser anledning att bevaka fiskens roll i ekosystemet. Flera studier har visat att arten kan påverka rovfiskar som gädda och abborre längs kusten genom att spiggen äter rovfiskens ägg och yngel. Storspigg konkurrerar också om samma föda som unga abborrar och unga gäddor. Storspiggen kan förstärka övergödningens effekter genom att dess utbredning leder till en ökad mängd trådalger i grunda skärgårdsvikar på grund av att den äter upp de smådjur som annars skulle beta bort trådalgerna. I utsjön konkurrerar storspiggen dessutom om föda med sill och skarpsill.

Storspigg bör inkluderas i övervakningsprogram, och storspiggens påverkan på Östersjöns ekosystem och fiske bör analyseras vidare. Kunskapen om hur mycket storspigg det finns i Östersjön har ökat. Studier visar att storspiggen ökat kraftigt. Under vissa av de undersökta åren, 2001–2014, utgjorde storspiggen nästan 10 procent av den totala biomassan av fisk i den fria vattenmassan, där även sill och skarpsill lever. De högsta tätheterna av storspigg återfanns i vattnen runt Öland och Gotland. I dag finns inget kommersiellt fiske efter storspigg. Det kan finnas avsättning på en marknad av foderfisk och utvinning av fettsyror. Ett fiske av storspigg skulle också kunna avlägsna näring från Östersjön. Fiske av storspigg kräver åtgärder vad gäller selektiva redskap samt även diskussion bland EU:s medlemsländer om villkor i övrigt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund följande:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att storspiggens ökning ska minska i Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1838 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00350 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1838 av Nina Lundström (L)
Storspiggens påverkan på Östersjön

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att storspiggens ökning ska minska i Östersjön.

Miljösituationen i Östersjön är i dag allvarlig med stora områden av syrefria bottnar, algblomningar och svaga fiskbestånd av framförallt torsk. I tillägg är nivåerna av vissa farliga ämnen och näringsämnen allt för höga. Jag är väl medveten om de stora bestånd av storspigg som Nina Lundström beskriver och som med stor sannolikhet kopplar till den generella miljösituationen i Östersjön.

Den allvarliga miljösituation vi ser i Östersjön i dag är ett resultat av utsläpp från bland annat avlopp, trafik, industrier, jordbruk och sjöfart samt ett fisketryck som tidvis varit för högt på vissa bestånd. Detta har skapat ett ekosystem som är starkt i obalans och som sannolikt har bidragit till tillväxten av bestånden av storspigg.

Utöver effekterna på ekosystemet påverkar Östersjöns allvarliga miljösituation också hela samhället negativt på ett flertal sätt. Detta exempelvis genom försämrade förutsättningar för livsmedelsproduktion av fisk- och vattenbruksprodukter, sysselsättning, turism, rekreation och välbefinnande. En förbättring av Östersjöns miljöstatus är därför en prioriterad fråga för regeringen. Regeringen har stärkt havsmiljöarbetet med mer än 200 miljoner kronor årligen för 2020–2022 för att främst minska övergödningen och på sikt stärka rovfiskbestånden.

Det är viktigt att vi får bättre kunskap om interaktionerna mellan hav och kust där ökad kunskap om storspiggens roll i ekosystemet och påverkan på andra arter är en mycket viktig faktor. Havs- och vattenmyndigheten arbetar för närvarande, med stöd av Sveriges lantbruksuniversitet och andra universitet, för att stärka arbetet med att sammanställa befintlig kunskap och samla in ny genom en rad olika projekt med koppling till storspigg i syfte att kunna utforma förslag till relevanta åtgärder. Därutöver har Havs- och vattenmyndigheten ett flertal regeringsuppdrag som samtliga syftar till att öka förståelsen för och återställa Östersjöns marina ekosystem. Dessa uppdrag inkluderar att redovisa hur myndigheten arbetar för att en ekosystembaserad fiskförvaltning ska vara en integrerad del i att uppfylla målen i havs- och vattenförvaltningen samt miljömålen, att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön, genomföra en vetenskaplig utvärdering av effekterna av en eventuell beståndsreglerande jakt på gråsäl ur ett ekosystemperspektiv samt uppdrag om ekosystembaserat fiske och för att definiera hur Östersjöns marina ekosystem och representativa ekosystemtjänster skulle kunna utvecklas de kommande 30 åren. Tillräckliga vetenskapliga underlag som tydliggör orsakssamband är en förutsättning för att kunna bedöma vilka åtgärder som är rätt att vidta för bevarande och förvaltning av fiskbestånden.

Stockholm den 10 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.