Till innehåll på sidan

Straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet

Skriftlig fråga 2019/20:705 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-19
Överlämnad
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-03
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-14
Besvarad
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Gängkriminaliteten blir allt grövre. Mord sker på öppen gata mitt på ljusa dagen. Oskyldiga människor mördas och skadas för livet. För några månader sedan mördades en kvinna – hon blev skjuten i huvudet medan hon höll sitt spädbarn i famnen. Grymheten är ofattbar.

Många av de gängkriminella är under 21 år. I dagsläget får 18–21-åringar straffrabatt då de begår brott, trots att de är myndiga och i många fall mer eller mindre yrkeskriminella.

I september presenterade regeringen ett 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

I punkt 11 går det att läsa följande: Avskaffa straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet. Ungdomsreduktionsutredningens förslag genomförs vad gäller upprepad grov brottslighet där en person i åldern 18–20, som tidigare dömts för brott där minimistraffet är ett års fängelse, ska dömas för ett nytt brott med minimistraffet två års fängelse.

Minimistraffet för grov misshandel är ett och ett halvt års fängelse. Minimistraffet för rån är ett års fängelse. Detta innebär att en brottsling som är mellan 18 och 20 år kan begå rån efter rån efter rån och även i fortsättningen få dagens straffrabatt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att detta ska ändras, eller menar ministern att det är rimligt att en myndig brottsling får straffrabatt för rån efter rån efter rån även i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:705 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/04304/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:705 av Ellen Juntti (M) Straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet

Ellen Juntti har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet ska ändras eller om jag menar att det är rimligt att en myndig brottsling får straffrabatt för rån efter rån efter rån även i framtiden.

Det är viktigt att bekämpa såväl brotten som brottens orsaker. Unga ska inte begå brott eller befinna sig i sammanhang där brott begås. För att förhindra det behövs många insatser. Regeringen har nyligen presenterat ett
34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Det innehåller bl.a. ett flertal nya verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, hårdare straff samt ett bättre brottsförebyggande arbete.

Flera av 34-punktsprogrammets åtgärder riktas helt eller delvis mot unga lagöverträdare. Vi ska t.ex. förbättra utredningarna när barn misstänks för brott, permanenta arbetet med snabbare lagföring, införa den nya påföljden ungdomsövervakning och skärpa straffen för den som rekryterar unga till kriminalitet. Rånen tas i programmet upp som ett exempel på brott där man måste gå in med mer frihetsberövande insatser. Därför ska det utredas om fler brott som ofta begås i gängmiljö behöver få skärpta straff för att spegla brottets allvar och ge möjlighet till obligatorisk häktning. Det har fungerat väl för vapenbrotten.

I 34-punktsprogrammet ingår också att tillföra ytterligare medel till
LVU-placeringar, att tillhandahålla fler SiS-platser med god kvalitet för att förhindra återfall i brott, att förbättra socialtjänstens möjligheter att kunna gripa in tidigare och i fler situationer samt att långsiktigt satsa på skolor och socialtjänst i socialt utsatta områden. Det är viktigt att samhällets aktörer samarbetar kring barn och unga som riskerar att begå eller begår brott, vilket framhålls i det nationella brottsförebyggande programmet Tillsammans mot brott.

När det gäller ungdomsreduktionen har vi i Sverige under en mycket lång tid haft ett system med särskilda straffrättsliga regler för unga som begår brott. Detta system har anpassats till ungas bristande mognad och särskilda behov och syftar bl.a. till att motverka riskerna för fortsatt brottslighet. Det är viktigt, men det finns behov av förändringar. Denna fråga tas upp i 34-punktsprogrammet och regeringen bereder nu förslag. Vi återkommer till riksdagen när detta arbete är färdigt.

Stockholm den 14 januari 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.