Strategi för landsbygdens utveckling

Skriftlig fråga 2008/09:228 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-07
Anmäld
2008-11-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-11-25
Besvarad
2008-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 november

Fråga

2008/09:228 Strategi för landsbygdens utveckling

av Lars Ohly (v)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

År 2006 presenterade den statliga Landsbygdskommittén ett betänkande som föreslog ett helhetsgrepp på landsbygdens utvecklingsmöjligheter. Kommitténs betänkande var enigt och innehöll inga reservationer från något partis företrädare. Jag anser att detta är viktigt eftersom en strategi för landsbygden behöver hålla över tiden. Det finns viktiga och strategiska frågor som kräver lösningar nu.

Trots att det nu gått två år sedan kommittén presenterade sitt betänkande har regeringen ännu inte lagt fram något strategidokument för framtiden. Landsbygdens utveckling är en ödesfråga för hela landet. Vi behöver diskutera bostäder, infrastruktur och möjligheter till arbete. Finansiering av både byggande och företagande måste få sina lösningar. Demokratifrågor och miljöfrågor är andra fokusområden. Det är hög tid för regeringen att agera i dessa viktiga frågor.

Min fråga till näringsminister Maud Olofsson är:

När avser näringsministern att presentera en strategi för landsbygden utifrån de förslag som en enig kommitté presenterade redan år 2006?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:228 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 25 november

Svar på fråga

2008/09:228 Strategi för landsbygdens utveckling

Näringsminister Maud Olofsson

Lars Ohly har frågat mig när regeringen avser att presentera en strategi för landsbygden.

I regeringsförklaringen 2006 fastslog vi att vi skulle utarbeta en nationell strategi för att stärka utvecklingskraften på landsbygden. Varje departement fick genom ett regeringsbeslut i september 2007 i uppdrag att kartlägga vilka åtgärder inom respektive ansvarsområde som skulle kunna bidra till att stärka utvecklingskraften på landsbygden. I framtagandet av strategin har de flesta departement deltagit aktivt för att identifiera viktiga frågor och insatser för olika landsbygder. En bred och aktiv dialog har genomförts med en rad olika aktörer. På så sätt innebär arbetet med strategin att vi kontinuerligt genomför åtgärder och uppmärksammar frågor med strategisk betydelse för Sveriges landsbygder. Vi säkrar landsbygdsperspektivet bland annat i olika propositioner, utredningsdirektiv och regeringsbeslut.

Den huvudsakliga inriktningen är att skapa sysselsättning, tillväxt och utveckling i olika landsbygder. Exempel på generella åtgärder som genomförts för att skapa ett gynnsamt företagsklimat är sänkta socialavgifter, sänkt bolagsskatt, slopad medfinansiering i sjukförsäkringen, återställande av förmånsrätt för företagsinteckning samt förbättrade mikrolån hos Almi Företagspartner AB. För att önskvärd utveckling ska vara möjlig krävs även att vi kan upprätthålla vissa grundläggande strukturer. Exempel på andra åtgärder som vi planerar att föreslå, har föreslagit och genomfört är satsningar på enskilda vägar och det finmaskiga vägnätet, åtgärder för att säkerställa en god kommersiell och offentlig service, bidrag till samförläggning och kanalisation för att främja IT-infrastruktur, förnybar energi och bränslen samt sund och säker mat.

Strategin avses att presenteras i form av en skrivelse till riksdagen under februari 2009. Den kommer att innehålla en samlad bild av genomförda och pågående åtgärder för att stärka utvecklingskraften på landsbygden. Strategin kommer även att ligga till grund för ett fortsatt arbete med att skapa helhetssyn och samordning i arbetet med landsbygdsfrågor inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.