Strategisk plan för hur haven ska användas

Skriftlig fråga 2013/14:118 av Persson, Kent (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-14
Anmäld
2013-11-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-11-27
Besvarad
2013-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga

2013/14:118 Strategisk plan för hur haven ska användas

av Kent Persson (V)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Sverige har med sin långa kustlinje goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Genom ett klokt användande av Sveriges inre vatten, territorialhav och ekonomiska zon kan den havsbaserade vindkraften ge ett viktigt bidrag till målet att Sverige 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.

Ändå har utbyggnaden inte tagit ordentlig fart än. En del av förklaringen är att det i dag är dyrare att bygga och underhålla vindkraftverk till havs än på land och att ansluta dem till elnätet.

En möjlighet att få ned kostnaderna är att bygga många vindkraftverk på samma plats och att då välja de platser som har bäst förutsättningar i form av bottenförhållanden, vindförhållanden och avstånd till befintligt elnät. Detta förutsätter att vi upprättar en plan för hur haven ska användas. En sådan nationell plan skulle göra det möjligt att samordna såväl olika företags som olika länders utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Utvinning av förnybar energi är ett av flera olika sätt att använda våra hav. Precis som för vindkraft på land behöver vi väga olika intressen mot varandra. Med en strategisk plan för hur haven ska användas blir det också lättare att göra dessa avvägningar.

Jag vill därför fråga näringsminister Annie Lööf:

Avser ministern att ta några initiativ för att upprätta en nationell plan för hur våra hav ska användas?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:118 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 27 november

Svar på fråga

2013/14:118 Strategisk plan för hur haven ska användas

Miljöminister Lena Ek

Kent Persson har frågat näringsministern om hon avser ta några initiativ för att upprätta en nationell plan för hur våra hav ska användas. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågor om planering avseende havens resurser.

Regeringen och berörda myndigheter arbetar för närvarande med att lägga grunderna för och ta fram en nationell havsplanering.

Regeringen beslutade i november 2009 att tillsätta den s.k. Havsplaneringsutredningen som i december 2010 överlämnade betänkandet Planering på djupet (SOU 2010:91). Betänkandet har därefter remissbehandlats och beretts inom Regeringskansliet. I oktober i år skickade Miljödepartementet ut promemorian Hushållning med havsområden (M2013/2403/Nm) på remiss. I promemorian behandlas Havsplaneringsutredningens slutsatser och lämnas förslag till nya bestämmelser om hushållningen med havsområden.

Havs- och vattenmyndigheten – som är den myndighet som kommer att arbeta konkret med den kommande nationella havsplaneringen – arbetar i nuläget med förberedelser för planeringen tillsammans med kustlänsstyrelserna. Flera nationella myndigheter kommer också att medverka i arbetet med havsplanering, bland annat genom att utarbeta och sammanställa planeringsunderlag för sina respektive sektorer.

Både Havs- och vattenmyndigheten och regeringen deltar även i det internationella samarbetet om havsplanering. I Östersjöregionen har det samarbetet kommit särskilt långt inom Helcoms och Vasabs (Vision and strategies in the Baltic Sea Region) gemensamma arbetsgrupp för havsplanering. Denna har getts en central roll för havsplanering i EU:s Östersjöstrategi. Ett finsk-svenskt pilotprojekt, PlanBothnia, har också genomförts.

I mars 2013 presenterade EU-kommissionen ett förslag till direktiv om upprättande av en ram för havsplanering och integrerad kustförvaltning. Sverige deltar nu i förhandlingar om förslaget i rådets arbetsgrupp för maritim politik.

Regeringen har således redan tagit flera initiativ i syfte att förbättra planeringen av hur våra hav ska användas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.