strejkrätten

Skriftlig fråga 2003/04:141 av Wiklund, Anders (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-24
Anmäld
2003-10-24
Besvarad
2003-10-29
Svar anmält
2003-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2003/04:141

av Anders Wiklund (v) till statsrådet Hans Karlsson om strejkrätten

I den nu aktuella debatten om arbetskraftsinvandring har även frågor om lönedumpning uppmärksammats. I den fackliga rörelsen och bland löntagarna finns en oro för att ett utvidgat och fördjupat EU-samarbete ska leda till att nationell arbetsrättslagstiftning försvagas. Oron är inte ogrundad. Under senare år har EG-domstolen vid ett flertal tillfällen prövat om fackliga stridsåtgärder och medborgerliga rättigheter skyddade i nationell lag är förenliga med EU-rättens skydd för näringsfrihet och den fria rörligheten. Just nu prövas styrkan i den nationella lagstiftningen på nytt. Fackförbundet SEKO har stämts till den danska arbetsdomstolen på grund av att SEKO-sjöfolk i Sverige satt en dansk färja med låglönebesättning i blockad. Normalt avgörs tvister om strejkrätt i det land där skadan inträffar, men redaren har valt att föra ärendet till dansk domstol. Frågan om var tvisten ska avgöras ligger just nu i EG-domstolen. Att döma av förhandsutlåtanden från EG-domstolen är risken betydande att rätten går på rederiets linje. Det skulle innebära att det blir den danska lagen, som tillåter redarna att anställa utländska sjömän till vilka löner som helst, som gäller. Skrämmande perspektiv öppnas därmed. Inhyrning av billig arbetskraft till svenska företag skulle snabbt kunna sätta det svenska kollektivavtalssystemet i gungning. Strejkrätten är grundbulten i kollektivavtalssystemet. Om strejkrätten försvagas och kollektivavtalets ställning undermineras får det mycket allvarliga konsekvenser för löntagarnas anställnings- och lönevillkor. Min fråga till arbetsmarknadsminister Hans Karlsson är följande:

Avser statsrådet, med anledning av det anförda, att ta något initiativ när det gäller att värna vår grundlagsskyddade strejkrätt?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:141 besvarad av

den 29 oktober

Svar på fråga 2003/04:141 om strejkrätten

Statsrådet Hans Karlsson

Anders Wiklund har frågat mig om jag avser att ta något initiativ när det gäller att värna strejkrätten inom ramen för EU-samarbetet.

Det mål som Anders Wiklund hänvisar till i sin fråga, det så kallade Torlinemålet hör till de mål som rör olika internationella konventioner om domstols behörighet och lagvalsfrågor. I detta fall har regeringen inkommit med skriftligt yttrande i målet och dessutom varit närvarande vid förhandlingen. Regeringen har hävdat att tvisten ska avgöras i Sverige. Även om generaladvokaten nu har kommit med sitt förslag till avgörande vet vi ännu inte vad EG-domstolen slutligen kommer fram till.

Regeringen arbetar för att fackliga rättigheter såsom strejkrätten ska respekteras i EU-arbetet. Ett exempel rör just frågor om internationella konventioner. Det har nyss inletts ett arbete med att omvandla Romkonventionen om tillämplig lag för avtalsförpliktelser till ett gemenskapsinstrument och eventuellt kommer det också att ske en revidering. Kommissionen har även lämnat förslag till en ny förordning om tillämplig lag för utomobligatoriska förpliktelser (Rom II). Regeringen har för avsikt att i möjligaste mån se till att frågor av arbetsrättslig karaktär diskuteras och bevakas i arbetet.

Även i regeringskonferensen driver regeringen frågor av denna art. Ett exempel är förslaget om den femte friheten, det vill säga, att en rätt att vidta gränsöverskridande sympatiåtgärder ska införas i fördraget. En annan fråga som också diskuteras är att EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna ska införas som en egen del i det nya fördraget och därmed få bindande karaktär. Stadgan, som uppställer ett skydd för bland annat förhandlingsrätt och kollektiva åtgärder, ska iakttas av såväl unionens institutioner och organ som av medlemsstaterna vid tillämpning av unionsrätten.

Det är olyckligt att strejkrätten i vissa situationer kan ifrågasättas. Jag delar Anders Wiklunds uppfattning om att strejkrätten är en grundbult i det svenska kollektivavtalssystemet och jag har inte för avsikt att stillatigande låta detta system hotas eller försvagas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.