Strukturreformer för ekonomisk tillväxt

Skriftlig fråga 2019/20:1917 av Niklas Wykman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-10
Överlämnad
2020-08-10
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-24
Sista svarsdatum
2020-08-24
Besvarad
2020-08-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Före krisen tillhörde Sverige de länder i EU som hade lägst tillväxt per person och högst arbetslöshet. Förvisso var den svenska sysselsättningsgraden hög, men som flera experter har påpekat bygger de siffrorna på att många har begränsad sysselsättning, snarare än att sysselsättningen generellt är hög.

Finansministern har blivit kritiserad för att inte genomföra så kallade strukturreformer, det vill säga politiska förslag som gör att till exempel arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och andra marknader i grunden fungerar bättre och därmed levererar högre välfärd.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Avser ministern att genomföra strukturreformer som syftar till att höja den ekonomiska tillväxten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1917 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/03331/E4

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1917 av Niklas Wykman (M)
Strukturreformer för ekonomisk tillväxt

Niklas Wykman har frågat mig om jag avser att genomföra strukturreformer som syftar till att höja den ekonomiska tillväxten.

Till att börja med kan det konstateras att BNP per capita-tillväxten var mer än dubbelt så hög under mandatperioden 2014–2018 som under åren med den moderatledda regeringen. Dessutom hade sysselsättningsgraden före Coronakrisen ökat till historiskt sett höga nivåer.

Före krisen genomförde regeringen omfattande investeringar för att ytterligare öka sysselsättningen och tillväxten. Det handlar bl.a. om åtgärder inom infrastruktur, forskning, innovation, utbildning och den gemensamma välfärden. Kunskapslyftet ger människor möjlighet att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Etableringsjobb, satsningar på att snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden och satsningar på förbättrade kunskaper i skolan skapar dessutom förutsättningar för en mer inkluderande tillväxt. Regeringens reformer bedöms sammantaget bidra till en varaktigt högre sysselsättning, produktivitet och BNP per capita.

Under våren var regeringens fokus för den ekonomiska politiken på att mildra de ekonomiska konsekvenserna av lågkonjunkturen och hålla uppe sysselsättningen.

Stockholm den 24 augusti 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.