Studenter som begått allvarliga brott

Skriftlig fråga 2019/20:292 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-30
Överlämnad
2019-10-31
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Det har framkommit vid flera lärosäten att Högskolans avskiljandenämnd har otillräckliga möjligheter att stänga av studenter som begått allvarliga brott.

Liberalerna menar att möjligheterna att besluta om avstängning omgående måste utredas och förtydligas i lagstiftningen. Vid rättsprocesser gällande mycket allvarliga brott bör avstängning kunna ske åtminstone interimistiskt om detta är nödvändigt med hänsyn till utbildningen. Enligt medieuppgifter har nu senast en läkarstudent dömts i tingsrätten för våldtäkt mot en annan läkarstudent, men Högskolans avskiljandenämnd kom fram till att den inte kunde lägga domen till grund för ett avskiljande eftersom den inte hade vunnit laga kraft. Det kan inte vara så att nämnden inte kan ta hänsyn även till omständigheter som dessa vid bedömning och beslut om avstängning. 

Liberalerna vill därför att regeringen agerar och tillsätter en utredning med tydligt direktiv om att lagen ska ändras så att Högskolans avskiljandenämnd får starkare befogenheter att stänga av studenter som begår allvarliga brott under tiden de studerar.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans är därför:

 

När kommer statsrådet och regeringen att ta initiativ för att förstärka Högskolans avskiljandenämnds befogenheter?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:292 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2019/03630/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:292 av Roger Haddad (L)
Studenter som begått allvarliga brott

Roger Haddad har frågat mig när jag och regeringen kommer att ta initiativ för att förstärka Högskolans avskiljandenämnds befogenheter.

I dag krävs att flera villkor är uppfyllda för att en student ska kunna avskiljas från högskoleutbildning. Studenten ska

lida av psykisk störning,

missbruka alkohol eller narkotika, eller

ha gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.

Som ytterligare förutsättning för ett avskiljande gäller att det bedöms föreligga en påtaglig risk att studenten kan komma att skada annan person eller värdefull egendom under utbildningen. Detta framgår av högskolelagen och förordningen om avskiljande av studenter från högskoleutbildning.

Högskolans avskiljandenämnd prövar frågor om avskiljande. Antalet ärenden som nämnden hanterar är endast ett fåtal per år vilket också visar på att flera villkor måste vara uppfyllda för att en student ska kunna avskiljas.

I grunden är det bra att studentens rätt till sin studieplats är stark. Det finns dock anledning att se över ordningen. Detta inte minst med tanke på att flera fall där studenter vid hälso- och sjukvårdsutbildningar dömts för grova brott har uppmärksammats. Trots detta har de inte bedömts kunna avskiljas från utbildningen. I flera sådana fall vittnar också lärosäten om att andra studenter har känt sig otrygga. Brottslighet är ett allvarligt hot mot vårt samhälle och vår tilltro till utbildning och vården.

För att värna tryggheten för lärare, andra studenter och inte minst patientsäkerheten bör regelverket för avskiljande ses över och det behovet har jag lyft fram. Det är positivt att veta att regeringen har Liberalernas stöd i detta. Nu bereder vi inom Regeringskansliet direktiv till en utredning för att se över frågan om vad som ska krävas för att avskilja studenter från högskoleutbildning.

Stockholm den 6 november 2019

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.