Till innehåll på sidan

Studenters rätt till tillgodoräknande av kurs inom lärosäte

Skriftlig fråga 2005/06:1818 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-13
Anmäld
2006-06-13
Besvarad
2006-06-22
Besvarad
2006-06-27
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2005/06:1818 av Torsten Lindström (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Studenters rätt till tillgodoräknande av kurs inom lärosäte

En student som har genomgått högskoleutbildning med godkänt resultat har i dag rätt att tillgodoräkna sig detta för högskoleutbildning vid annan högskola. Denna rätt till tillgodoräknande gäller för utbildning vid svenska högskolor, liksom för utbildningar i Danmark, Finland, Island och Norge samt länder som anslutit sig till den så kallade Lissabonkonventionen. Även annan utbildning, liksom kunskaper som förvärvats i yrkesverksamhet, kan ligga till grund för tillgodoräknande.

Några bestämmelser som reglerar tillgodoräknande inom ett och samma lärosäte finns dock inte. En praxis har vuxit fram där studenterna har tillerkänts en viss rätt att tillgodoräkna sig ett fullgjort utbildningsmoment mot ett annat utbildningsmoment inom samma lärosäte. Denna rätt är dock klart begränsad i förhållande till vad som gäller för tillgodoräknande mellan olika lärosäten. Avsaknaden av bestämmelser medför också att studenternas rätt att överklaga är oreglerad.

I skenet av Bolognaprocessen är rätten till tillgodoräknande mellan olika lärosäten en viktig del i strävandet efter ökad rörlighet för studenter. Det framstår dock som orimligt att möjligheten till tillgodoräknande är mindre för utbildningar inom samma lärosäte än för utbildningar från olika lärosäten. Det kan inte heller ses som tillfredsställande att rätten till tillgodoräknande av kurs inom samma lärosäte, helt oavsett omfattningen av denna rätt, inte är reglerad i gällande regelverk. Detta är en klar brist i studenternas rättssäkerhet.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att stärka studenters möjlighet att tillgodoräkna sig en genomgången utbildning inom ett och samma lärosäte?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1818 besvarad av

den 22 juni

Svar på fråga 2005/06:1818 om studenters rätt till tillgodoräknande av kurs inom lärosäte

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Torsten Lindström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka studenters möjlighet att tillgodoräkna sig en genomgången utbildning inom ett och samma lärosäte.

Jag anser att studentrörlighet är både önskvärt och nödvändigt. För att underlätta mobilitet är det avgörande att det finns ett regelverk som möjliggör tillgodoräknande av utbildning i så stor utsträckning som möjligt.

I syfte att ytterligare stärka den akademiska rörligheten ratificerade Sverige 2001 Europarådets och Unescos konvention om erkännande av bevis avseende högre utbildning i Europaregionen. Till följd av detta ändrades bestämmelserna om tillgodoräknande i 6 kap. högskoleförordningen (1993:100).

Enligt högskoleförordningen har en student som inom landet gått igenom viss grundläggande högskoleutbildning med godkänt resultat rätt att tillgodoräkna sig detta vid en annan högskola, om det inte finns en väsentlig skillnad mellan utbildningarna. Samma sak gäller för den som i vissa andra länder har gått igenom utbildning på högskolenivå. Enligt samma förordning har en student rätt att tillgodoräkna sig annan utbildning om de kunskaper och färdigheter som studenter åberopar är av sådan beskaffenhet och har sådan omfattning att de i huvudsak svarar mot den utbildning för vilken de är avsedda att tillgodoräknas.

Rätten till överklagande regleras i 12 kap. 2 § 6 högskoleförordningen där det föreskrivs att beslut om tillgodoräknande av kurs får överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. Studenter har ansetts ha rätt att under vissa förutsättningar tillgodoräkna sig utbildning inom samma lärosäte och överklaga ett avslagsbeslut i en sådan fråga till Överklagandenämnden för högskolan.

I ett remissvar den 4 maj 2006 (U2006/2478/UH) till Utbildnings- och kulturdepartementet har Överklagandenämnden för högskolan framfört att det behöver göras ett förtydligande i högskoleförordningen avseende frågan om tillgodoräknande inom ett och samma lärosäte.

Mot bakgrund av de aspekter som Överklagandenämnden för fram bör frågan om tillgodoräknande inom ett lärosäte ses över. Att tillgodoräknande fungerar väl är en viktig fråga för mig, både i syfte att värna studenternas rättssäkerhet och för att främja rörligheten inom högre utbildning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.