studeranderabatten på resor

Skriftlig fråga 2001/02:1523 av Fridén, Lennart (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-16
Besvarad
2002-08-30
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga 2001/02:1523

av Lennart Fridén (m) till utbildningsminister Thomas Östros om studeranderabatten på resor

Från SJ:s sida har man aviserat att man ska ändra sitt rabattsystem för studerande. Det har t.o.m. använts uttrycket "avskaffa". Det är allvarligt med det fusk som man påstår sig ha uppdagat, men man får inte "kasta ut barnet med badvattnet" i sina åtgärder mot ett litet antal fuskare. Från studerandeorganisationer befaras att den aviserade ändringen av studeranderabatter för resor kommer att få många negativa effekter till följd. Det är ännu oklart hur systemet ska ändras, men från studerandeorganisationerna befaras att ett antal negativa effekter, som man inte tagit med i beräkningen, kommer att uppstå. Det gäller t.ex. social snedrekrytering, sämre genomströmning och avhopp från olika utbildningar. Bostadsbristen gör att många studenter tvingas bo miltals från studieorten. Många av utbildningslinjerna har sina praktikperioder förlagda långt från studieorten dessutom. Praktikplatser fem@tio mil bort är inte ovanliga.

Jag får därför fråga utbildningsministern vilka åtgärder som kommer att vidtagas för att man i förändringen av rabattsystemet inte får de befarade negativa verkningarna.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1523 besvarad av

den 30 augusti

Svar på fråga 2001/02:1523 om studeranderabatten på resor

Utbildningsminister Thomas Östros

Lennart Fridén har frågat mig vilka åtgärder som kommer att vidtagas för att den aviserade förändringen av SJ:s rabattsystem inte ska få de befarade negativa verkningarna.

Jag har under den senaste tiden besvarat ett antal frågor i riksdagen med liknande innehåll. Mitt svar blir därför i huvudsak detsamma som tidigare.

Sedan riksdagen i mitten av 1990-talet beslutade att slopa de statliga medlen för subventionerade studeranderabatter har Centrala studiestödsnämnden, CSN, och Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, m.fl. lyckats behålla ett fungerande rabattsystem för studerandekollektivet. I de överenskommelser som ligger till grund för dagens reserabatter har inte Utbildningsdepartementet tagit någon aktiv del. I det befintliga studiestödssystemet bidrar regering och riksdag i stället till att ge de studerande ett mer generellt ekonomiskt stöd.

Studerandegruppen är en mycket viktig grupp resenärer för de olika reseföretagen. Därför har CSN och studerandesammanslutningarna goda möjligheter att genom förhandlingar med reseföretagen söka olika rabattsystem för alla studerandegrupper. Tveklöst är möjligheten till rabatterade resor för studerande viktig för att öka tillgängligheten till den högre utbildningen och för att bidra till att minska den sociala och geografiska snedrekryteringen. Jag utgår därför ifrån att CSN och studerandesammanslutningarna även i fortsättningen kommer att utnyttja sina möjligheter att söka reserabatter för så breda studerandegrupper som möjligt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.