svampangrepp på skog

Skriftlig fråga 2000/01:1495 av Bäck, Laila (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-05
Besvarad
2001-07-17
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga 2000/01:1495

av Laila Bäck (s) till näringsminister Björn Rosengren om svampangrepp på skog

Förra året var en av de kallaste och blötaste på mycket länge. Hösten blev sedan ovanligt varm och blöt. Det här har fått till följd att stora arealer av skog drabbats av allvarliga svampangrepp. Den största delen av skogen har drabbats av gremmeniella. I Dalarna har största angreppen varit i trakterna av Ludvika och ända upp till Lima i västra Dalarna. I Vansbro kommun är det bedrövligt att åka runt och se det ena skogsområdet efter det andra stå helt gulbrunt i stället för vackert mörkgrönt. Det enda som finns att göra för att rädda en del av skogens värde är att avverka i förtid. Detta medför i sin tur stora ekonomiska förluster för många små skogsägare som inte har samma förutsättningar som de stora skogsbolagen.

Den viktiga resurs som skogen är måste vi värna om på alla sätt, inte bara ekonomiskt.

Det är viktigt att goda förutsättningar skapas för återbeskogning i dessa drabbade områden.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att begränsa de negativa effekterna för framför allt de små skogsägarna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1495 besvarad av

den 17 juli

Svar på fråga 2000/01:1495 om svampangrepp på skog

Statsrådet Ulrica Messing

Laila Bäck har frågat näringsministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att begränsa de negativa effekterna för framförallt de små skogsägarna av de konstaterade svampangreppen på skog. Ärendefördelningen i regeringen är sådan att det är jag som ska besvara frågan.

Den 5 juli i år lämnade följande svar på samma fråga som då hade ställts av Kenneth Johansson.

De skador som det hänvisas till i frågan har drabbat tallskog av olika ålder i stora områden i södra och mellersta Sverige. Skadorna varierar i omfattning och det går inte att generellt bedöma effekterna av dem. Det finns dock möjlighet för varje skogsägare att från både Skogsvårdsorganisationen och Sveriges lantbruksuniversitet få information om skadeutvecklingen och råd om hur man ska agera. Tidskriften Skogseko som Stogsstyrelsen producerar och sänder ut i 270 000 exemplar innehåller närmare uppgifter om detta.

Om jag uppfattar frågan rätt så anser Laila Bäck bl.a. att skogsägarna ska kunna få statliga bidrag till återväxtåtgärder på skadade områden. Vad gäller statsbidrag till skogsbruket vill jag erinra om att merparten av dessa inklusive bidragen vid omfattande insektsskador på skog avskaffades genom 1993 års skogspolitiska beslut (prop. 1992/93:226, bet. 1992/93:JoU15, rskr. 1992/93:352). Beslutet var ett led i den ökade friheten för företagande som genomfördes genom minskade regleringar sänkta skatter och slopade avgifter. 1993 års beslut följs regelbundet upp. I samband med 1998 års uppföljning avvisade riksdagen förslag om införande av en form av ekonomiskt stöd vid omfattande skador på skog (bet. 1998/99:MJU3, rskr. 1998/99:32). Nästa uppföljning kommer att redovisas för riksdagen nästa år. Någon utvidgning av det statliga ekonomiska stödet till skogsbruket planeras emellertid inte. I sammanhanget vill jag erinra om den möjlighet som finns för skogsägarna att teckna skogsförsäkring som delvis kan omfatta sådana skador som vi nu ser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.