Svartslakt av hästar

Skriftlig fråga 2013/14:206 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-17
Anmäld
2013-12-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-09
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2013/14:206 Svartslakt av hästar

av Christina Oskarsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Enligt SVT har Jordbruksverket gjort en undersökning tillsammans med Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, som visar att omkring 20 000 hästar dör om året i landet. Tusentals av dem saknas i den officiella statistiken och rapporteras varken som slaktade, begravda eller brända. Vissa hästar antas ägarna begrava hemma utan tillstånd, andra hamnar på en svart marknad. En del förs utomlands för slakt där, men ännu fler slaktas svart här i Sverige, menar representanten från Sveriges Veterinärförbund i Jordbruksverkets referensgrupp för hästfrågor.

Sedan några år tillbaka ska alla hästar i EU ha ett hästpass, som ska säkerställa hästens identitet och se till att inte sjukdomar eller läkemedel hamnar i våra livsmedel. Enligt många som SVT pratat med förekommer både slarv med hästpassen, såväl från hästägares som från veterinärers sida, och medvetet fusk.

Genom vilka åtgärder avser ministern att stoppa svartslakten av hästar och få hästpassen att börja fungera så att tusentals hästar inte bara försvinner?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:206 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 9 januari

Svar på fråga

2013/14:206 Svartslakt av hästar

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Christina Oskarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa svartslakten av hästar och få hästpassen att börja fungera så att tusentals hästar inte bara försvinner.

Reglerna vid slakt av häst i alla EU-länder innebär att alla hästar ska ha ett hästpass som visar deras identitet. När ett slakteri tar emot en häst för slakt måste slakteriföretagaren kontrollera hästens identitet gentemot de uppgifter som finns i hästens pass. Slakteriet måste också kontrollera att hästen inte blivit behandlad med läkemedel som innebär att den inte får slaktas för att bli livsmedel. Varje veterinär som behandlar en häst med ett sådant preparat är skyldig att skriva in det i hästens pass. När passet är kontrollerat av slakteriet överlämnas det till Livsmedelsverkets veterinär på slakteriet. Samtliga hästpass destrueras när hästen blivit slaktad. I vissa fall kan man vänta med destruktionen, till exempel om provtagning av hästen har skett eller om man vid inspektion vill kunna använda passet för att kontrollera att slakteriets kontroll av passet har gått rätt till. Den organisation som utfärdat hästpasset blir sedan informerad om att hästen blivit slaktad och tar då bort den ur sitt register.

Landsbygdsdepartementet har haft en samarbetsgrupp inom hästområdet, med ett brett deltagande från hästbranschen, myndigheter och organisationer. Ett ämne som har varit på dagordningen det senaste året är frågan om möjligheten till slakt av hästar i Sverige. Arbetet i samarbetsgruppen har bland annat bidragit till att HNS genomförde projektet ”Hästliv”. Målet med projektet har varit att skapa förutsättningar för att fler hästar ska kunna gå in i livsmedelskedjan, bland annat genom information till hästägare. God kunskap om hur det går till vid slakt och vilka alternativ som finns kan underlätta situationen för djurägaren och även förstärka hästens välfärd.

Uppgifterna om att det ”försvinner” ett stort antal hästar varje år och att detta tyder på en illegal handel med tusentals hästar kan ifrågasättas. Uppgifterna baseras på uppskattningar av hur många hästar som statistiskt bör dö varje år och kända uppgifter om antalet hästar som varje år slaktas i Sverige eller grävs ner efter tillstånd av Jordbruksverket.  Det kan finnas många skäl till att hästar lämnar landet. Det är exempelvis inte olagligt att sälja en häst till en köpare i ett annat land. Det finns heller inget krav att sådana transporter registreras om försäljningen inte sker i syfte att hästen ska föras direkt till slakt. Sammanfattningsvis kan hästar helt lagligt föras ut ur landet utan att myndigheterna har vetskap om detta. Det kan inte uteslutas att hästar förs till slakt i andra länder utan att det registreras. Tyvärr är det svårt att kontrollera om en häst som transporteras är avsedd för slakt.

Jordbruksverket har arbetat med transporter, användandet av hästpass etc. och har hållit utbildningar för länsstyrelsernas personal vad gäller transportkontroll, lagt ut information på webben, gjort informationsutskick till veterinärer, medverkat på mässor och veterinärkongressen mm. SJV har också varit med och helt eller delvis finansierat flera projekt, som bland annat har till uppgift att titta på vad som sker med hästen när den ska avlivas och gjort en analys av hästskattningarna.

Kommissionen har med anledning av hästköttskandalen föreslagit en ny hästpassförordning som innebär att det blir obligatoriskt att registrera hästpass i en central nationell hästdatabas i den medlemsstat hästen befinner sig i. Kommissionen planerar för en omröstning bland medlemsstaterna av den nya hästpassförordningen under våren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.