Svensk marin närvaro i Somalia

Skriftlig fråga 2009/10:86 av Johansson, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-13
Anmäld
2009-10-14
Besvarad
2009-10-21
Svar anmält
2009-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga

2009/10:86 Svensk marin närvaro i Somalia

av Lars Johansson (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Säkerheten i södra Somalia och i Mogadishuområdet är problematisk. Det finns en miljon internflyktingar och hundratusentals utomlands. Hitintills i år har Sverige fått 3 800 asylsökande från Somalia vilket har stora konsekvenser för vår flyktingpolitik. Sveriges deltagande i freds- och säkerhetsfrämjande insatser ska utformas som integrerad och samlad politik gentemot det aktuella territoriet. Vårt engagemang ska som utgångspunkt vara långsiktigt. De svenska bidragen utformas som samlade insatser, med både militära och civila delar. Det vill säga en satsning på att bidra till landets utveckling i allt, från uppförandet av rättsväsen till bistånd och eventuellt också investeringar.

Operation Atalanta skyddar handelsfartyg och fartyg med livsnödvändig last till det somaliska folket. Operationen går ut den 13 december. Sverige medverkar under fyra månader till en stor kostnad av 285 miljoner kronor. Frågan är vad som ska hända sedan? Ska Sveriges, EU:s och det internationella samfundets insatser inriktas mot att varje år skydda handelsfartyg och olika former av biståndsinsatser utefter de långa kusterna eller ska man göra insatser i landet som kan förändra situationen? Övergångsregeringen har vid ett flertal tillfällen vädjat till FN om fredsstyrkor i Somalia. Den fredsstyrka som för närvarande finns från Afrikanska unionen är inte tillräcklig. Det krävs alltså andra, större insatser. Politiskt behövs också en dialog med de självstyrande områdena, Puntland och Somaliland. Jag utgår från att det inom EU pågår den här typen av diskussioner redan.

Vilka långsiktiga mål har försvarsministern med Sveriges marina närvaro och hur ser försvarsministern på att växla över marininsatsen till andra typer av åtgärder?

 

Svar på skriftlig fråga 2009/10:86 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 21 oktober

Svar på fråga

2009/10:86 Svensk marin närvaro i Somalia

Försvarsminister Sten Tolgfors

Lars Johansson har frågat mig vilka långsiktiga mål jag har med Sveriges marina närvaro och hur jag ser på att växla över marininsatsen till andra typer av åtgärder. 

Det är viktigt att först konstatera vad EU:s marina insats, operation Atalanta, faktiskt uppnått. Inga av World Food Programs (WFP) humanitära transporter har kapats av sjörövare sedan operation Atalanta börjat eskortera dem. Detta har bidragit till att WFP har kunnat leverera mat för dagen till 1,6 miljoner somalier. Torkan på Afrikas horn och det oroliga läget i Somalia gör att WFP fortsatt behöver stödjas. Regeringen har för avsikt att också bidra till operation Atalanta under 2010.

Det finns ingen enkel lösning på sjöröveriproblemets orsaker, som främst utgår från den osäkra situationen i Somalia. Den maritima säkerheten kommer sannolikt fortsatt att vara problematisk för handelssjöfarten inom det mycket stora område som EU, NATO och andra aktörer gemensamt övervakar, vilket kommer att kräva ett långsiktigt internationellt engagemang.

Det är viktigt att den maritima närvaron kompletteras med andra åtgärder parallellt. Det pågår därför diskussioner inom EU-kretsen och mellan EU och andra aktörer såsom FN och Afrikanska Unionen (AU), om hur det internationella samfundet ytterligare kan stödja en fredsprocess och hjälpa den somaliska övergångsregeringen med att bygga upp fungerande säkerhetsstrukturer i landet. Med en lång tradition av att stödja fredsprocesser i Afrika, leder Sverige nu diskussionerna under vårt EU-ordförandeskap. Möjliga områden för ett ökat EU-engagemang är utbildningsstöd, ökat stöd till AU:s fredsstyrka och ett ökat stöd till förmågan hos länderna runt Somalia att upprätthålla den maritima säkerheten i området.

Det är av stor betydelse att nya engagemang från det internationella samfundet fortsatt nära koordineras med övergångsregeringen i Somalia och att stödet syftar till en långsiktig och väl förankrad fredsprocess. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.